Peste 500 de bărbați au fost bătuți de partenerele lor de viață în județul Suceava

Peste 500 de bărbați au fost bătuți de partenerele lor de viață în județul SuceavaViolență. Sursa foto. Arhiva EVZ

Violența în familie este un fenomen deloc de neglijat, având în vedere că acesta este din ce în ce mai răspândit, în special în mediul rural. Deși cele mai multe agresiuni au loc împotriva femeilor, nici bărbații nu trebuie neglijați.

Pe parcursul anului trecut au fost sesizate 1.929 de fapte la legea pentru prevenirea și combaterea violenței în familie numai în județul Suceava. Dintre acestea, 499 de cazuri de bătaie au fost îndreptate împotriva bărbaților.

Cele mai multe exemple au fost constatate în mediul rural, 1.152, în timp ce 777 de cazuri au avut loc la oraș. De asemenea, cele mai multe fapte, 1.369, s-au petrecut la domiciliu și 560 în spațiul public și s-au emis 265 de ordine provizorii de protecție.

Violența în familie, la ordinea zilei

Ultimele cazuri de violență domestică au fost înregistrate vineri, când o femeie de 38 de ani, din Vicovu de Sus, a sunat la 112 și a reclamat că soțul ei, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a lovit-o. În urma declarațiilor acesteia, polițiștii au stabilit că există un risc iminent asupra vieții, sănătății și integrității sale corporale.

În aceste condiții, a fost emis ordin de protecție împotriva bărbatului pentru o perioadă de 5 zile. În tot acest interval, bărbatul nu are voie se apropie la distanță mai mică de 100 de metri față de femeie și copiii acestora. El manifesta un comportament destul de agresiv, motiv pentru care a fost imobilizat și transportat a Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți.

Mai mult, tot vineri, polițiștii din Vatra Dornei au fost sesizați de o femeie de 53 de ani din Dorna Candrenilor că soțul ei, de 60 de ani, a lovit-o. Și împotriva acestuia a fost emis un ordin de protecție temporar.

Intervențiile autorităților în cazurile de violență se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă  la 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane, potrivit Monitorul de Suceava.