În 2021, cea mai mare despăgubire plătită în baza unui contract de asigurare de locuință era de circa 4 milioane de lei, respectiv 820.000 de euro. Dauna a fost constatată ca urmare a unei avarii la conducta de apă, care a dus la inundarea mai multor locuințe, dar nu este singura situație în care astfel de polițe mari de asigurare au fost achitate.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) spune că cele mai multe pagube raportate de clienți sunt cauzate de inundații și incendii.
Despăgubiri record, în baza unei polițe de asigurare de locuință
În 2021, jumătate dintre dosarele de daună de locuință invocau drept cauză o defecțiune la instalațiile de apă, fiind remarcată și frecvența mare a producerii unor astfel de incidente.
Pe lângă despăgubirea de 820.000 (peste 4 milioane de lei) euro achitată locuitorilor afectați de inundație din 2021, a doua cea mai mare poliță plătită era de 3,1 milioane de lei, tot în 2021. Atunci, cauza a fost un incendiu, pagubele totale ajungând la peste 1,5 milioane de lei. Alte două incendii din topul celor mai costisitoare daune acoperite de polițele de asigurare au dus la despăgubiri de 1 milion de lei, respectiv 530.000 de lei.
Jumătate dintre români sunt familiarizați cu domeniul asigurărilor facultative, arată un studiu
UNSAR a publicat un studiu sociologic în care transmite că 50% dintre români cunosc faptul că daunele provocate de avariile la instalațiile interioare ale locuințelor pot fi acoperite prin semnarea unei polițe de asigurare facultativă.
Aceste polițe facultative pot fi completate de clauze speciale, care, pe lângă asigurarea în caz de avarie la instalațiile interioare (apă, gaze, canal, climatizare şi încălzire) pot asigura și aparatele electronice, bunurile casabile sau răspunderea civilă faţă de terţi, cum este în situația pagubelor cauzate vecinilor.
Asigurarea obligatorie pentru locuințe vizează trei riscuri posibile: inundaţii, alunecări de teren sau cutremur, polița de asigurare fiind achitată în limita a 10.000-20.000 de euro, conform tipului de construcție asigurat. Asigurarea facultativă este cea care poate proteja locuința la valoarea sa de piață reală, dar și împotriva mai multe categorii de riscuri, conform Digi 24.
Ce este Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) reprezintă un grup de companii de asigurări. Acestea deţinau, în 2021, o pondere de aproximativ 80% din piaţa locală de asigurări.
Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.
„Aceste realităţi confirmă importanţa protejării unuia dintre cele mai importante bunuri pe care le avem – locuinţa. Conform statisticilor, peste 95% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc. Cu toate acestea, la nivel naţional, sub 20% din totalul locuinţelor sunt asigurate printr-o poliţă de asigurare facultativă”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR, în august 2021.