Locuințele noi se scumpesc! Un plan al Comisiei Europene aruncă în aer piața construcțiilor

Locuințele noi se scumpesc! Un plan al Comisiei Europene aruncă în aer piața construcțiilorBalcoane solare, noul mecanism disponibil pentru consumatori. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Locuințele noi s-ar putea scumpi destul de mult ca urmare a unei inițiative a Comisiei Europene. Conform unui plan care își propune să reducă consumul de energie produsă din combustibili folsili, toate clădirile care vor fi construite în viitor ar putea fi dotate cu panouri solare fotovoltaice.

O decizie în acest sens este prezentată într-un plan inițiat de Comisia Europeană, în vederea dezvoltării surselor de energie regenerabilă.

Un plan al Comisiei Europene aruncă în aer piața construcțiilor

Toate clădirile noi din Uniunea Europeană ar putea fi prevăzute cu panouri solare pe acoperişuri, informează Financial Times. O astfel de măsură face parte din planurile Comisiei Europene de a reduce dependența de gazele rusești și de a promova sursele de energie regenerabilă.

Executivul comunitar și-a propus ca jumătate din energia consumată la nivelul Uniunii Europene până în 2030 să provină din surse regenerabile. Un astfel de obiectiv presupune dublarea capacităților de producere a energiei regenerabile existente în prezent. Iar costurile totale s-ar putea duce undeva la câteva sute de miliarde de euro.

Pe de altă parte, aceste costuri ar urma să fie compensate de economii anuale de 84 de miliarde de euro. Sunt sume care vor proveni din reducerea importurilor de combustibili fosili, după cum estimează un plan elaborate la Bruxelles, care a fost denumit „RepowerEU”. Documentul a fost consultat de jurnaliștii Financial Times care au dat publicității câteva dintre directivele principale.

Sursă: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Toate clădirile vor avea panouri solare

Una din propunerile oficialilor europeni este de a introduce obligativitatea de a avea „instalaţii solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste”. Inițial, planul UE stabilea ca emisiile de carbon să fie reduse cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul lor din 1990. Iar pentru aceasta a fost fixate o țintă de 40% pentru sursele de energie regenerabilă.

Războiul din Ucraina a impulsionat Bruxelles-ul să caute soluții pentru a obține independenţa energetică de Rusia. Moscova este responsabilă pentru 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar şi 20% din livrările de petrol.

Costurile vor crește pentru fiecare gospoărie europeană

Documentul RepowerEU arată că energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice şi de a atinge independenţa energetică. Aceasta împreună cu importurile de gaze lichefiate şi hidrogenul generat din electricitate regenerabilă. Însă un astfel de plan ar putea duce la ridicarea costurilor, iar fiecare gospodărie din UE ar putea ajunge să plătească în plus, în medie, 309 euro pe an.

„Costurile mai mari cu combustibilul şi efortul suplimentar de a reduce consumul de gaze vor majora costurile pentru sistemul energetic cu aproape 10% până la 1.721 miliarde de euro pe an, în medie, în deceniul 2021-2030”, se precizează în documentul Comisiei conform sursei citate.