Peste 100 de jurnalişti, ucişi în 2011, în lume

Peste 100 de jurnalişti, ucişi în 2011, în lume

Institutul Internaţional de Presă (IPI), cu sediul la Viena, a numărat 103 de jurnalişti morţi anul trecut, din cauza activităţii lor profesionale, dintre care mai mult de o treime în America Latină, relatează Agerpres.

"Cu 36 de jurnalişti ucişi, America Latină este regiunea din lume unde au murit cei mai mulţi ziarişti în 2011", a precizat IPI. Mexicul este ţara cea mai periculoasă, unde 10 jurnalişti care şi-au pierdut viaţa în 2011. Pe următoare poziţie se află Irakul, cu nouă cazuri. Orientul Mijlociu este a doua cea mai periculoasă regiune din lume, cu 21 de jurnalişti decedaţi, în special din cauza tulburărilor din lumea arabă, a precizat IPI. "Ziariştii care au transmis despre revoltele în regiune au fost cei mai vulnerabili", se mai arată în comunicat organizaţiei. În Africa de Nord, opt jurnalişti au fost ucişi în timp ce relatau despre manifestaţiile din timpul primăverii arabe. 40 de ţări periculoase în lume

În Asia, 17 jurnalişti şi-au pierdut viaţa. Pakistanul (cu 6 jurnalişti ucişi) şi Filipine (cu 4 jurnalişti ucişi) rămân, la fel ca în 2010, cele mai periculoase ţări de pe continent. "Din păcate, probabilitatea de a-i vedea pe autorii acestor crime aduşi în faţa justiţiei este aproape zero", a precizat IPI.

Anul 2009 rămâne cel mai sângeros la acest capitol, cu 110 jurnalişti decedaţi, 2011 situându-se pe a doua poziţie. "Cifrele nu fac decât să crească", şi-a exprimat IPI regretul. În 2001, institutul a numărat 55 de jurnalişti ucişi. În plus, IPI precizează că în 2011 pe lista celor mai periculoase state au figurat 40 de ţări, un record în ultimul deceniu, în timp ce în 2002 nu erau decât 19 ţări trecute pe această listă.

Ne puteți urmări și pe Google News