Pesta porcină africană ar putea aduce pagube de sute de milioane de euro fermierilor români. Semnalul de alarmă tras de asociaţia de profil

Pesta porcină africană ar putea aduce pagube de sute de milioane de euro fermierilor români. Semnalul de alarmă tras de asociaţia de profil

Pagubele provocate de pesta porcină africană ar putea ajunge în ţara noastră la sute de milioane de euro, estimează Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România.

Sacrificarea animalelor, blocarea exportului de porci vii, a exportului de material genetic, dar şi a produselor din carne de porc, toate acestea ar putea să dea mari bătăi de cap fermierilor români.

Mai mult decât atât, se estimează că numărul focarelor de pestă porcină africană din ţara noastră ar putea să se înmulţească, ajungând la 300 de situaţii de acest fel.

”În zonele în care se constată prezenţa virusului PPA, orice fermă nu mai poate să livreze carne de porc pe o perioadă foarte lungă de timp. Dar nu numai acea fermă este închisă, ci pe o rază mai mare sunt închise toate fermele, animalele sunt sacrificate, iar pagubele sunt enorme.

Nu există niciun vaccin, niciun tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea mişcărilor de animale şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea”, arată reprezentanţii Asociaţiei, comunicatul acestora fiind preluat de portalul www.news.ro.

Un raport de ultimă oră al Oficiului International de Epizootii atestă că la data de 4 iulie fuseseră identificate în România nu mai puţin de 237 de focare de pestă porcină africană. Nu există niciun semn că această situaţie ar putea să fie stopată.

”În piaţa cărnii activează în jur de 9.500 de firme, cele mai multe în sectorul creşterii animalelor (5.777 date la nivelul anului 2016).

Producătorii de carne înregistrează cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului agro-alimentar, iar creşterea animalelor a generat la nivelul anului 2016 un business de circa 11,4 miliarde de lei, conform analiştilor”, sunt alte cifre pe care Asociaţia le prezintă.

Ca membră a unor organisme de profil la nivel European, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România speră că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, crescătorii de animale din ţara noastră vor primi despăgubiri şi vor fi sprijiniţi să treacă cu bine peste acest pericol.

”În numele fermierilor români,  ACEBOP solicită ca în adoptarea noii legislaţii de modificare a Hotărârii de Guvern nr.1214/2009 privind despăgubirile ce se cuvin propietarilor de pe întreg lanţul de producţie suin, să se ţină cont în primul rând de pierderile uriaşe pe care le suportă fermierii şi falimentul celor care au credite.

Este imperios necesar să se apeleze la legislaţia europeană în domeniu, care prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de creştere a porcinelor şi crearea de piedici artificiale în cadrul comerţului intracomunitar şi cu ţările terţe”, concluzionează ACEBOP.