Pescarii "de modă veche" ameninţă cu arma braconierii

Pescarii "de modă veche" ameninţă cu arma braconierii

Pescarii tradiţionali din judeţul Tulcea au anunţat, în faţa autorităţilor locale, că vor porni un război armat împotriva braconierilor şi, în special, împotriva celor care pescuiesc cu curent electric.

Pescarii din zona Braţului Măcin spun că „electricienii“, aşa cum sunt porecliţi cei care capturează peşte cu ajutorul curentului electric, au distrus zona şi că, în curând, nu se va mai pescui nimic datorită faptului că peştele din zonele vizate de aceştia rămâne steril. „O să curgă sânge pe baltă!“ Pescarii rămaşi astfel fără „obiectul muncii“ au răbufnit la o întâlnire oficială cu prefectul Lucian Simion, anunţând că-şi vor face singuri dreptate. „Mai bine îi prindem noi, dacă voi nu puteţi. Avem şi noi arme, puşti. Dacă autorităţile nu sunt în stare, îi oprim noi. O să curgă sânge pe baltă, dar ne-am săturat să ne uităm la ei cum distrug totul!“, a declarat ieri reprezentantul pescarilor din zona Dăeni- Ostrov, Marian Baltag, în cadrul şedinţei Comisiei Antibraconaj desfăşurată la Măcin.

Rămase fără reacţie, autorităţile au continuat să încaseze lovituri şi acuzaţii. „Braconierii importanţi şi cei care pescuiesc electric nu sunt prinşi niciodată pentru că sunt protejaţi de poliţişti de frontieră, aşa continuă nestingherit traficul de sturioni şi icre negre“, a spus Dumitru Maereanu, reprezentantul unei asociaţii de pescari din zona Horia. Fauna acvatică, ameninţată cu distrugerea

De faţă cu membrii singurei comisii antibraconaj din ţară, înfiinţată prin decizia guvernului, pescarii au povestit cum se desfăşoară masacrarea peştelui şi distrugerea faunei acvatice cu ajutorul curentului electric.   „Băieţii vin cu jeepurile până la malul apei, alimentează aparatele, care mai nou nu se mai fabrică pe la Mahmudia la releu ca înainte, ci se cumpără de-a gata de la unguri. Apoi unul se suie în barcă, eventual ia şi o gagică cu el, cică la plimbare şi vreo două lansete la derută. Asta bagă bornele în apă şi arde tot, iar din spate vin cu altă barcă, la cincizeci de metri în spate, şi adună peştele care este zăpăcit. Restul de pe o suprafaţă foarte mare este sterilizat de curent şi apoi ne plângem că nu mai e peşte nicăieri, nici în Delta Dunării. Apoi cară totul la maşini şi nimeni nu-i deranjează. Am reclamat la Poliţia de Frontieră Brăila şi degeaba, nu s-a întâmplat nimic“, povesteşte un alt pescar „cu jalba-n proţap“.

Sub protecţia anonimatului, el spune că s-a ales şi cu două coaste rupte după un conflict cu „electricienii“ din zona Braţului Măcin. PASAREA RESPONSABILITĂŢII Poliţia de Frontieră: „Nu avem competenţă“ Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au declarat că, deşi zona se află în judeţul Tulcea, ei nu au competenţă şi nu pot interveni. „În Deltă am identificat persoane care pescuiau cu curent şi am făcut dosare penale, dar cei din Tulcea nu fac control pe Braţul Măcin, sunt tot aceleaşi uniforme, dar nu sunt de la noi, sunt din alt sector“, a declarat comisarul Călin Vasilică, spre stupefacţia celor prezenţi. Haz de necaz a stârnit şi situaţia celor de la Poliţia Fluvială Măcin, care, după cum a reieşit din declaraţiile reprezentanţilor, ar vrea să prindă braconieri, dar nu aveau barcă, iar după ce au primit barcă, au realizat că nu au motor. Prefectul Lucian Simion a promis că va lua măsuri pentru reglementarea situaţiei şi i-a sfătuit pe pescari să nu acţioneze violent pentru că tot ei vor suporta rigorile legii. Aceştia au plecat de la întâlnirea oficială convinşi că situaţia nu se va schimba şi că, peste câţiva ani, braţele Dunării şi Delta vor rămâne fără peşte.

Ne puteți urmări și pe Google News