”Începând cu data prezentului ordin, personalul medical de specialitate, medici primari, specialişti sau rezidenţi, personalul mediu sanitar, personalul auxiliar sanitar şi personalul sanitar cu studii superioare (chimişti, biologi, biochimişti, fizicieni, farmacişti şi balneo-fizio-kinetoterapeuţi) angajaţi ai unităţilor sanitare publice pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte unităţi sanitare publice care înregistrează deficit major de personal.

Pe durata stării de urgenţă, personalul menţionat anterior nu poate refuza detaşarea sau delegarea dispusă în condiţiile alineatului precedent”, a precizat, duminică seara, Raed Arafat.

Dacă delegarea sau detaşarea se fac în alte localităţi decât cele de domiciliu, unităţile administrativ-teritoriale sau cele sanitare unde este detaşată sau delegată persoana au obligaţia de a-i asigura cazarea şi hrana.

”Detaşarea sau delegarea în interiorul judeţului se face sau se dispune prin ordin al prefectului, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică. Iar detaşarea sau delegarea în alt judeţ decât cel în care îşi desfăşoară activitatea persoana respectivă se realizează prin dispoziţie a secretarului de stat desemnat de ministrul Sănătăţii sau prin ordin al comandantului acţiunii, după caz”, a mai detaliat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Acesta a explicat că se impunea un astfel de ordin pentru a fi siguri că sistemul medical va face faţă în cazul unei creşteri exponenţiale a cazurilor cu COVID şi în cazul în care apare deficit de personal în unele zone. Amintim că și în alte țări lovite de pandemie s-au luat măsuri similare, inclusiv chemarea la datorie a medicilor pensionari.

În același timp în țara noastră, medicii, care pot, încearcă să scape. Conform Glsa.ro care citează reprezentanți ai Spitalului Județean Arad, șase medici au anunțat că vor renunța la posturile din Unitatea Primire Urgențe. Aceștia au împlinit și, unii dintre ei, chiar au depășit vârsta de pensionare, având (aceștia din urmă) aviz  de prelungire a activității de la Colegiul Medicilor. În plus, încă doi medici, din alte secții au anunțat că se pensionează.