Personalitatea va influenteaza somnul

Personalitatea va influenteaza somnul

Daca sunteti genul de om care nu poate sa adoarma mai devreme de miezul noptii, incercati sa va tratati cu hormoni specifici.

„Pasare de noapte”

Problema: Ceasul biologic are nevoie sa fie resetat. Daca nu puteti dormi noaptea, inseamna ca hormonul care induce senzatia de somn incepe sa se produca mai tarziu decat ar fi normal. Este si motivul pentru care ati devenit „pasari de noapte” si nu puteti sa dormiti mai ales inainte de miezul noptii. Diminetile sunt o tortura, pentru ca nu va puteti trezi, iar pe parcursul zilei va simtiti obositi. Aceasta dereglare este numita si sindromul somnului intarziat si este experimentata de persoanele care lucreaza in ture de noapte.

Solutia: Tratamentul cu hormonul care induce senzatia de somn (melatonina). In acest fel veti adormi mai devreme. De asemenea, este important sa va impuneti sa va treziti la ora la care trebuie. In acest fel veti reusi sa va schimbati stilul de viata si, prin urmare, sa resetati si ceasul biologic.

Oamenii ingrijorati

Problema: Aveti o minte agitata, de aceea stati treji ore intregi. Mintea va zboara la tot felul de lucruri si parca traiti tot timpul ziua de maine. Genul de intrebari pe care vi le puneti suna cam asa: „Sa imi iau de mancare la serviciu?”, „sa o cumpar de acolo?”, „sa imi laptopul cu mine?”. Pentru ca va faceti prea multe griji, sunteti tot timpul extenuati, va simtiti pierduti si sunteti irascibili in urmatoarea zi.

Solutia: Daca sunteti genul de om agitat, nu va duceti la culcare mai tarziu decat in mod normal. Acest lucru va face sa va simtiti obositi. Si in scurt timp asta se si intampla.

Daca mergeti la culcare mai devreme, veti adormi mai repede, iar somnul va fi profund. „Somnul nu va fi inghesuit intr-o singura repriza”, afirma Edward Stepanski, director la Universitatea Medical Center din Chicago. „Odata ce am imbunatatit calitatea somnului, trebuie sa ne gandim si la cantitate”, subliniaza el. Este indicat sa mergeti la culcare inainte de miezul noptii si sa dormiti cel putin sapte ore pe noapte.

Daca nu dormiti niciodata mai mult de ora 8 a.m., relaxati-va in pat in timpul zilei ca sa va eliberati muschii  bratelor, mainilor, umerilor si fetei de toata tensiunea. Luati gandurile asa cum vin si nu le mai intoarceti pe toate fetele. In acest fel eviti sa deveniti frustrati sau suparati.

Oamenii activi

Problema: Petreceti prea putin timp in pat. Sunteti la birou la ora 7.30 a.m. si nu va intoarceti acasa mai devreme de 22.00. Desi aveti nevoie de opt ore de somn, nu capatati mai mult de sase. Beti o cana de cafea in fiecare dimineata, dar va dati seama ca pe parcursul zilei va pierdeti concentrarea si aveti probleme de memorie.

Solutia: Nu exista tratament medical pentru oamenii care sunt prea ocupati ca sa doarma. Specialistii spun ca acestia trebuie sa stie sa faca alegerile potrivite si fac cateva sugestii.

Eric Olson, codirector la Centrul pentru Dereglari ale Somnului, Rochester, Minnesota, recomanda somnul prelungit in weekenduri si motaitul de-a lungul zilei.

Joyce Walsleben, psiholog la Centrul pentru Dereglari ale Somnului de la Universitatea din New York, sugereaza oamenilor activi sa mearga la culcare cu 15 minute mai devreme decat ora obisnuita. Dupa o saptamana sau doua, el recomanda acestora sa mute, treptat, ora de culcare mai devreme cu un sfert de ora.

Ne puteți urmări și pe Google News