Evenimentul Zilei > Sport > Personalitatea lui Ivan Patzaichin, elogiată în presa internațională: „A fost un titan al sportului”
Personalitatea lui Ivan Patzaichin, elogiată în presa internațională: „A fost un titan al sportului”

Personalitatea lui Ivan Patzaichin, elogiată în presa internațională: „A fost un titan al sportului”

Mai multe ziare de sport și agenții de presă din Europa au scris articole elogioase despre personalitatea lui Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi pe care România i-a avut vreodată. Legendarul sportiv a încetat din viață în această dimineață, la vârsta de 71 de ani. Ivan Patzaichin era internat de trei luni la Spitalul Elias din Capitală, iar în ultima perioadă, pe fondul unei boli incurabile, starea sa de sănătate s-a înrăutățit.

Agenția DPA scrie că multiplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin a avut mare succes şi ca antrenor. Patzaichin a fost unul dintre cei mai celebri sportivi români, scriu jurnaliștii de la agenția de presă din Germania (DPA).

„El a avut mare succes şi ca antrenor, sportivii pregătiţi de el câştigând în total 150 de medalii la Jocurile Olimpice şi la Campionatele Mondiale şi Europene”, scrie agenţia germană.

Ivan Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles). În palmaresul sportivului se mai regăsesc trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

Fostul mare sportiv mai are în palmaresul său alte 22 de medalii la Campionatele Mondiale, multe din aur și argint.

AFP scrie despre un titan al sportului

De asemenea, Agenția France Press (AFP) scrie că Ivan Patzaichin s-a născut într-un sat din Delta Dunării, Mila 23, și că a fost obișnuit cu apa de mic copil. Jurnaliștii francezi mai scriu că fostul sportiv nu a uitat de unde a plecat și că a contribuit la transformarea localităţii sale natale „într-o pepinieră de campioni”.

„Născut la Mila 23, în Delta Dunării (sud-est), el a contribuit la transformarea acestui cătun de pescari într-o pepinieră de campioni: inspiraţi de exemplul său, sute de tineri au luat vâslele şi pagaiele şi circa douăzeci dintre ei au devenit campioni olimpici, mondiali sau europeni. În ultimii ani, Ivan Patzaichin s-a implicat în numeroase proiecte sportive şi de mediu şi a iniţiat mai ales demersuri în vederea construirii unei piste olimpice ecologice în Delta Dunării”, scrie AFP.