Pericolul din produsele de post

Pericolul din produsele de post

Suntem în postul Crăciunului, perioada în care românii sunt tentaţi să consume orice este sau pare a fi vegetal și sănătos în magazine, fără să se gândească însă la pericolele pe care aceste produse le au pentru sănătate.

Din lipsă de timp și atenție, mulți cad în capcane, spun specialiștii. Alimentele care nu conţin lactate şi carne au în compoziție aditivi şi substanţe chimice care pot duce la afecțiuni grave de sănătate, printre care și cancer.

Pateurile vegetale, crenvurştii sau salamul de soia se numără printre preferințele multor credincioși în această perioadă a anului. Ceea ce ignoră ei este că aceste alimente sunt extrem de nocive, pline de chimicale menite să suplinească lipsa materiei prime: ouă, lapte, carne.

Pateul vegetal, bombă cu aditivi și substanțe chimice

Se presupune că pateul vegetal ar trebui să aibă în compoziția lui multe legume. Realitatea este, din păcate, alta. „Aceste produse pot face mai mult rău decât bine. Au multă sare şi conţin E-uri sau organisme modificate genetic. În plus, dacă nu citiţi eticheta veţi avea surpriza să mâncaţi de fapt de dulce.

E 120 este roşu carmin. El se regăseşte şi în alimentele de post, deoarece dă o culoare plăcută creând senzaţia că acel aliment este ceva proaspăt, dar el este obţinut prin extracţie cu anumite substanţe şi este de origine animală. Se extrage dintr-o insectă care creşte pe cactus. Îl vom regăsi în pateurile vegetale. În acestea vom regăsi şi caragenan, un agent de îngroşare obţinut din alege marine, vom regăsi fosfaţi care dezechilibrează balanţa calciu-fosfor şi poate să ne pericliteze sănătatea sistemului osos, dar şi sănătatea rinichilor.

Vom regăsi îndulcitori, coloranţi chimici de sinteză, substanţe conservante care împreună cu alţi agenţi din alimente să ne producă disbioză, adică să ne distrugă echilibrul microflorei colonice”, a declarat Gheorghe Mencinicopschi.

Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) realizează aproape anual studii care vizează aceste produse de post care se vând pe rafturile marilor magazine. Rezultatele au arătat de fiecare dată că aceste alimente conțin între 4 și 15 E-uri.

În urma analizelor s-a descoperit că și conținutul de sare din produsele de tip pate vegetal este ridicat și pleacă de la 0,51 grame la 100 de grame de produs ajungând la 1,89 de grame la suta de grame de produs. Nici zahărul nu lipsește de pe etichetele produselor tip pate vegetal, indiferent că sunt sub formă de conservă sau de pastă ori cremă.