Pericol uriaş pentru omenire! Nimeni nu scapă. Ne atacă plămânii şi ne distruge sănătatea

Pericol uriaş pentru omenire! Nimeni nu scapă. Ne atacă plămânii şi ne distruge sănătatea Sursa foto: Arhiva EVZ

Plămânii oamenilor au ajuns să fie contaminați cu microplastice. Cercetătorii au descoperit particule în toate probele analizate, iar acestea ar putea veni chiar din atmosferă. Este aproape imposibil să te ferești.

Poluarea cu microplastice nu se mai regăsește doar în mediu, ci și în plămânii oamenilor. Cercetătorii au realizat noi studii pentru a observa de unde provin particulele și cât de periculoase sunt. Specialiștii au dezvăluit că microplasticele ajung în țesutul uman foarte rapid.

„Într-o zi însorită, priviți spre fereastră și veți vedea cât praf este în aer. Acolo există și microplastice și ele ajung în plămâni”, spune un imunolog olandez.

În 2021, experții au depistat particule și fibre polimerice în țesutul pulmonar la 13 din 20 de adulți supuși autopsiei. Anul acesta, oamenii de știință din Țările de Jos s-au confruntat cu poluanții din plastic în sângele unor persoane fără afecțiuni, subliniază o analiză Chemistryworld.

Microplasticele se formează din fragmentarea și dezintegrarea materialelor plastice din mobilier, ambalaje, îmbrăcăminte, articole de unică folosință, electronice. Acestea sunt niște particule sub 5 mm și este imposibil să te ferești de ele. Specialiștii avertizează că pot duce la probleme grave de sănătate. Polietilena (PE) și polipropilena (PP) sunt cele mai întâlnite.

La 11 dintre cei 13 pacienți din Marea Britanie, 39 de microparticule s-au văzut cu spectroscopie în infraroșu. S-au raportat peste douăsprezece tipuri de polimeri, cu PP, polietilen tereftalat (PET) și rășină.

Toată populația este în pericol

”Nu ne aşteptam să găsim cel mai mare număr de particule în regiunile inferioare ale plămânilor sau particule de dimensiunile pe care le-am găsit”, a declarat Laura Sadofsky de la Şcoala de medicină Hull York din Marea Britanie, autoare a studiului. „Este surprinzător că în partea inferioară a plămânilor căile respiratorii sunt mai înguste, în timp ce noi ne aşteptam ca aceste particule de o asemenea dimensiune să fie filtrate înainte să ajungă atât de departe”, a adăugat ea.

Potrivit specialiștilor, riscul este mai mare în casa decât în aer liber. Cercetătorii au detectat în medie peste 3000 de microparticule zilnic, în special PE și nailon. Au fost analizate particule de până la 0.003mm dimensiune. S-a verificat și nivelul de contaminare sau tipul de plastic.

Oamenii sunt în pericol și din cauza particulelor de pe haine. „Aproximativ 30% dintre oamenii care lucrează în industria nailonului au probleme respiratorii, boli pulmonare”, afirmă imunologul Barbro Melgert de la Universitatea din Groningen, Olanda.

„Nu știm dacă microplasticele cauzează probleme în plămânii noștri”, spune Melgert. Cu toate astea, oamenii care s-au confruntat cu particulele au raporat afecțiuni grave.

Ne puteți urmări și pe Google News