Evenimentul Zilei > Social > După pesta porcină, un alt PERICOL paște România! Anunțul făcut ACUM de autorități. Se iau MĂSURI SRASTICE
După pesta porcină, un alt PERICOL paște România! Anunțul făcut ACUM de autorități. Se iau MĂSURI SRASTICE

După pesta porcină, un alt PERICOL paște România! Anunțul făcut ACUM de autorități. Se iau MĂSURI SRASTICE

Un caz de tuberculoză la vaci a fost descoperit în comuna Gurghiu, județul Mureș, a anunțat șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor.

„Cazul a fost confirmat la un crescător de animale care are un total de 6 bovine. La testarea privind tuberculoza a ieșit o reacție dubioasă, de 2 ori, atunci animalul a fost sacrificat, în scop de diagnostic, s-au recoltat probe, carcasa nu a prezentat leziuni. A fost transmis la laboratorul Dâmbovița, de acolo a venit rezultatul pozitiv, în 26 ianuarie, între timp a fost încă o retestare a efectivului rămas, mai urmează încă o retestare, la 40 de zile, dacă rezultatul este negativ atunci se ridică restricțiile, dacă nu, atunci continuăm extragerea animalelor cu rezultate dubioase sau pozitive”, a declarat Kincses, potrivit Agrointel.ro.

Animalul care a fost identificat cu tuberculoză bovina, în vârstă de circa 3 ani, a fost achiziționat tot din comună, în urmă cu vreo 2 ani.

„Este vorba de un animal tânăr, nu a fost adus din alt județ, deci efectiv crescut de el, a avut vârstă de 36 de luni și era la proprietar cam de 2 ani. Mai are încă 5 animale, lapte nu predă, este sub restricții, să vedem următoarea testare. Restricții – înseamnă că nu poate să vândă animale, nu poate să cumpere și nu poate să predea lapte, doar la unități de procesare a laptelui care practică pasteurizarea laptelui, deci acolo se poate, în rest nu, pentru procesarea laptelui crud este interzis”, a mai precizat Kincses.