Pericol mare în orașele din România: mușcătura de animalele sălbatice
- Andrei Pospai
- 9 februarie 2025, 23:52

Numărul bucureștenilor care au ajuns la spital după ce au fost mușcați de animale sălbatice a crescut îngrijorător. Medicul Adrian Marinescu spune că mușcătura acestora poate duce la infecții letale.
Tot mai multe cazuri
Managerul Institutului Matei Balș din București a dezvăluit că, anul trecut, 17 persoane mușcate de vulpi, în București. Adrian Marinescu dă vina pe defrișările făcute în ultima vreme, în urma cărora animalele sălbatice, precum vulpile și urșii, au fost nevoite să-și caute hrană la oraș.
"Normal că șobolanii sunt mai frecvenți, ca și mușcăturile de câini și pisici, cele fără stăpân. Tot ce s-a întâmplat în ultima vreme e legat și de defrișările de păduri.
Așa că animalele sălbatice nu mai găsesc hrană și se apropie tot mai mult de locuințe, așa cum este în cazul urșilor", a explicat medicul.
Trebuie să acționezi rapid"
Adrian Marinescu avertizează că aceste animale sunt purtătoare de rabie, o boală care, odată instalată, este mortală.
"Cea mai bună idee este de a preveni. Dacă ai o plagă care are potențial infecțios cu rabie, trebuie să acționezi rapid, în așa fel încât să nu apară encefalită rabică, pentru că acolo nu mai ai cum să intervii", a atras atenția medicul.
De aceea, o mușcătură a unui animal sălbatic trebuie luată în serios, iar victima trebuie să se prezinte cât mai urgent la un centru antirabic.
Cum trebuie procedat
"Trebuie să ne adresăm centrului antirabic cel mai apropiat. În București și zonele din jur, există Centrul antirabic de la Institutul Matei Balș.
O mușcătură, mai ales de la animalele fără stăpân și cele sălbatice, e o urgență. Persoana trebuie să ajungă cât mai repede la acest centru.
Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să spele din abundență cu apă și săpun zona afectată. Dacă e o sângerare mai puternică, trebuie oprită și pe urmă trebuie ajuns la acest centru antirabic, unde să fac lucrurile specifice", a mai spus medicul Adrian Marinescu.
Acesta a adăugat că foarte importante sunt și vaccinarea antitetanică și antirabică, precum și antibioticele.