Pericol la nivel național. Elevii, ținta predilectă. Ce recomandări există
- Feri Predescu
- 23 decembrie 2019, 18:43
Un număr din ce în ce mai mare de tineri consumatori de droguri apelează la ajutorul Centrului Regional Antidrog Constanța pentru consiliere și sprijin psihologic. Cei mai mulți sunt adolescenți, elevi de liceu, fiind, în majoritate consumatori de etnobotanice.
Peste 100 de persoane care se luptă cu dependența de substanțe psihotrope au cerut ajutor de specialitate, în acest an, Biroului Regional Antidrog Constanța.
Este vorba, în majoritatea cazurilor, despre adolescenți, elevi de liceu, care beneficiază acum de consiliere din partea specialiștilor. Potrivit acestora, de multe ori, depășiți de situație, tinerii ajung să le mărturisească părinților care iau imediat legătura cu psihologii și consilierii din cadrul Centrului Regional Antidrog. Sunt însă și cazuri în care părinții trebuie să fie atenți la schimbările fizice și comportamentale ale copiilor pentru a-și da seama că au nevoie de ajutor.
Șeful Centrului Național Antidrog, Constanța, comisarul șef Cristian Oprișan, susține că în cele mai multe cazuri părinții află ultimii, dar primele semne ale consumului de substanțe psihoactive sunt vizibile. “Randament scăzut la școală, schimbări bruște de temperament, aspect neîngrijit, comportament agresiv, pete pe corp, miros distinct, ochi injectați, cearcăne sau pupile dilatate”. El recomandă părinților să cunoască anturajele adolescenților, să îi implice în cât mai multe activități familiale și să ia imediat legătura cu specialiștii atunci când văd schimbări neașteptate în comportamentul adolescenților. De asemenea, în astfel de cazuri, părinții sunt sfătuiți să țină în permanență legătura cu dirigintele sau cu directorul unității la care învață copilul.
Polițiștii locali din Constanța fac apel către cetățenii orașului ca atunci când observă pe stradă persoane care se comportă într-un mod necorespunzător, agitat, să ia legătura cu autoritățile. “Ne referim la cei care consumă etnobotanice, oamenii care îi văd în oraș să ia legătura cu noi, o patrulă a poliției locale se va deplasa la fața locului, iar tinerii vor fi conduși la sediu, urmând să intre în atenția celorlalte strucuri dar și pentru consiliere, la Centrul Național Antoidrog”, a declarat Dumitru Tofan de la Poliția Locală Constanța. Polițiștii locali pot fi contactați, non stop, la numerele de telefon: 0799606102, 0799606142 sau 0241484205.
Numărul consumatorilor de droguri este însă mult mai mare, la Constanța, numai în luna decembrie, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Constanța fiind aduși 65 de tineri. La jumătate din prezentări, peste 30, testele de urină au arătat că tinerii consumaseră marijuana, amfetamine, ecstasy etc., pentru restul, probele de sânge arătând că fumaseră etnobotanice din cauza cărora fuseseră aduși în stare gravă la spital.