Evenimentul Zilei > Social > Pericol iminent! Boala care face ravagii în România. Medicii trag un serios semnal de alarmă
Pericol iminent! Boala care face ravagii în România. Medicii trag un serios semnal de alarmă

Pericol iminent! Boala care face ravagii în România. Medicii trag un serios semnal de alarmă

Boala denumită „Gură-mână-picior” face ravagii în țară. Numai de la începutul lunii iunie până în prezent, au fost afectați peste 30 de copii din județul Suceava.

Conform evidențelor de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în perioada 1 iunie – 3 iulie a.c., 28 de cazuri au fost semnalate la Unitatea de Primiri Urgență, iar alți 7 copii au fost diagnosticați în ambulatoriul secției de Boli infecțioase a spitalului. Copiii provin din toate zonele județului Suceava.

 

Boala se manifestă la copiii cu vârste cuprinse între 1-6 ani, la început cu puncte roșii la nivelul cavităţii bucale, care după una, două zile se transformă în vezicule foarte dureroase. Copilul face febră şi refuză să mănânce, mai ales alimentele solide, dulci sau acre. În următoarele zile punctele roșii, ca niște bubițe, apar şi la nivelul palmelor şi tălpilor.

 

„Tipice pentru această boală sunt ordinea în care apar veziculele și prezența lor la nivelul palmelor și tălpilor. Boala apare în sezonul cald, din mai până în octombrie. Se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate – jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape etc.”, a explicat Monica Terteliu conform cancan.ro.

Tratamentul  include medicație antivirală și simptomatică, și, foarte important, nu se administrează antibiotice. Copilul nu trebuie lăsat să se scarpine, iar ulceraţiile apărute după spargerea veziculelor din palmă şi de la picioare trebuie, eventual, pansate.

 

Medicul-șef al secției Boli infecțioase, Monica Terteliu, a mai spus că pentru prevenirea îmbolnăvirilor se recomandă respectarea igienei personale, a igienei mâinilor, aerisirea periodică a spaţiilor, spălarea frecventă a jucăriilor, mai ales că boala se transmite cu uşurinţă de la copil la copil, dar şi prin contactul cu obiecte contaminate.