Pericol imens pentru Buget. Cîțu: Oameni iresponsabili aruncă țara în aer!
- Ioan Bujor
- 18 decembrie 2019, 08:07
Impactul bugetar al scăderii TVA ar fi de aproape 12 miliarde de lei, în timp ce majorarea alocațiilor ar costa 6 miliarde, spune Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.
„Clasa politică se joacă cu focul, astăzi, în România. Și nu îmi fac mie rău, nu fac rău PNL. Fac rău României, pentru că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este văzut de piețele internaționale. Iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanțare a României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi țara în aer”, a declarat Cîțu, la Digi 24.
El a explicat că impactul la buget în cazul alocațiilor pentru copii ar fi de 6 miliarde de lei, ceva mai mult de un miliard de euro, dacă acestea vor fi dublate, așa cum a propus un parlamentar PSD.
Scăderea TVA produce un impact bugetar de 11,8 miliarde. Cumulând scăderea de venituri de aproape 12 miliarde cu cheltuiala suplimentară de 6 miliarde, s-ar ajunge din TVA și alocații la o creștere a deficitului spre 5 la sută.
Aceste costuri le vor plăti românii
„Vom încerca să găsim soluții. Până acum niciuna dintre aceste legi nu a fost promulgată. Au fost aprobate doar în Comisia de buget-finanțe. Unele au și probleme tehnice și de constituționalitate, așa cum a fost și cea cu acciza, unde avem o problemă de infrigement. Vom vedea cum le vom rezolva pe toate”, a mai spus ministrul Finanțelor.
„Politicienii români trebuie să înțeleagă că nu ne fac nouă un rău – PNL, nu îmi fac mie rău, Florin Cîțu, fac rău românilor, aruncând țara în haos. Asta este ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României. O răzbunare copilărească”, a adăugat politicianul.
„Piețele nu așteaptă până ar intra aceste legi în vigoare. Piețele au văzut ce s-a întâmplat astăzi în Parlament și la asta reacționează. Veți vedea în zilele următoare presiuni pe cursul valutar cât și pe dobânzi”, a încheiat Florin Cîțu.
Jocul din Parlament
Reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, o propunere legislativă mai veche a unor parlamentari PNL, a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget – finanţe a Camerei Deputaţilor cu voturile PSD. Camera este for decizional pentru această inițiativă legislativă, adoptată de Senat în 21 octombrie.
Proiectul include, pe lângă reducerea TVA de la 19% la 16%, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru „livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”.
Deputatul PSD Adrian Solomon nu a calculat impactul bugetar
A doua inițiativă cu impact bugetar major este dublarea cuantumului alocaţiilor pentru copii, la un nivel general de 300 de lei, și la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi. Și acest amendament a fost adoptat, marţi, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor.
„Am eu un amendament, la care vă rog să achiesaţi, de dublare a alocaţiilor. (…) Pentru copiii cu handicap de la 0-18 ani să fie 600 de lei, pentru ceilalţi copii să fie 300 de lei”, a declarat Solomon. Dar întrebat care ar fi impactul bugetar el a spus: „vreo două miliarde”.
„În timp ce lucrează la buget, va face şi acest calcul şi ne va spune. Ce să vă facem? Credeţi că Guvernul PSD ştia, când s-au dublat în Parlament alocaţiile, cât era impactul? A aflat. (…) Pentru copii e un lucru foarte bun”, a susținut deputatul PSD.
.