Evenimentul Zilei > Social > Pericol colosal pentru români! Asta mai lipsea după molimă… Alerta a fost lansată
Pericol colosal pentru români! Asta mai lipsea după molimă… Alerta a fost lansată

Pericol colosal pentru români! Asta mai lipsea după molimă… Alerta a fost lansată

În actualul context al epidemiei de Coronavirus, mulţi români vor lucra de acasă, iar acest aspect poate fi exploatat la maximum de infractorii cibernetici.

În acest sens, reprezentanţii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au publicat marţi mai multe recomandări.

Printre sfaturi sunt cele legate de cumpărăturile online, securizarea mediului de lucru şi grija pentru felul în care copiii „navighează” pe Internet, conform Agerpres.

„Potrivit specialiştilor, în cazul securizării noului mediu de lucru (acasă), este nevoie de schimbarea numelui de utilizator şi a parolei implicite a routerului wifi, instalarea unei soluţii antivirus pe dispozitivele utilizate pentru lucrul la distanţă, revizuire în permisiunile aplicaţiilor la date şi dezactivarea acolo unde nu este necesar accesul, alegerea de parole puternice, complexe şi folosirea autentificării în doi paşi (2FA) – în special în cazul conturilor de e-mail şi social media, efectuarea de back-up regulat al datelor esenţiale, actualizarea automată a software-ului de pe dispozitive, securizarea dispozitivelor electronice cu parole, coduri PIN sau informaţii biometrice (amprentă, Face ID, etc), respectiv revizuirea setărilor de privacy ale conturilor de social media”, arată sursa citată.

Pentru cumpărăturile online se recomandă achiziţiile exclusiv din magazinele online recunoscute şi verificarea în permanenţă a recenziilor oferite de către clienţi, neacceptarea oricărei oferte.

De asemenea, autorităţile reamintesc faptul că trebuie să acordăm atenţie sporită în momentul introducerii datelor de card în mediul online şi la verificarea frecventă a tranzacţiilor din cont, pentru a detecta orice activitate suspicioasă.

Mai mult, nu trebuie sa răspundem mesajelor sau apelurilor suspicioase, să nu oferim date personale sau financiar-bancare. Este la fel de important să nu răspândim informaţii din surse neoficiale, să nu donăm sume de bani fără o verificare a autenticităţii campaniei, să nu deschidem link-uri şi ataşamente din e-mail-uri sau sms-uri nesolicitate, să nu cumperăm online produse indisponibile în alte părţi şi să nu trimitem bani către persoane necunoscute.

„Pe partea de securitate a copiilor în mediul online, este nevoie de verificarea setărilor de securitate şi de privacy de pe jucăriile smart, de schimbarea numelor de utilizator şi a parolelor implicite cu care au venit aceste jucării din fabrică, de activarea setărilor de control parental pentru a menţine activitatea online a copilului în siguranţă, precum şi de discuţii avute cu copii despre siguranţă în mediul online.

Ascultaţi-le poveştile experienţelor trăite pe internet şi explicaţi-le că măsurile de siguranţă în online trebuie să fie asemănătoare cu cele din viaţa reală. Nu în ultimul rând, se recomandă urmărirea de surse oficiale şi credibile, pentru informaţii actualizate iar dacă utilizatorii realizează că ar putea fi victime ale unui atac informatic în mediul online, să raporteze problema la CERT-RO, fie la numărul unic 1911, fie pe adresa de e-mail”, au mai arătat oficialii CERT-RO.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.