Pericol cancerigen în România! Scandal internaţional şi miliarde de dolari la mijloc

Pericol cancerigen în România! Scandal internaţional şi miliarde de dolari la mijloc

Grupul german Bayer va plăti 10,9 miliarde de dolari pentru închiderea proceselor referitoare la posibilele efecte cancerigene ale erbicidului său Roundup.

Produsul pe bază de glifosat a atras  aproximativ 125.000 de procese în legătură cu efectele sale cancerigene.

În urmă cu doi ani Bayer prelua Monsanto (corporația americană din domeniul agrochimic și al ingineriei genetice), producătorul erbicidului folosit de multe ţări, printre care și România.

În prezent, compania germană Bayer a ajuns la un acord de peste 10 miliarde de dolari pentru închiderea proceselor legate de erbicidul Roundup.

Ne puteți urmări și pe Google News

Societatea de avocatură din New York, Weitz & Luxenberg, a transmis că a ajuns la o înțelegere în numele celor aproape 100.000 de oameni implicaţi în procese.

Totuşi, compania germană Bayer neagă orice infracțiune, dar a spus că plata de ordinul miliardelor va pune capăt „incertitudinii”.

Reprezentanţii Bayer neagă că glifosatul este cancerigen, poziție care este susținută şi de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA.

În august 2018, o instanță din California a emis prima hotărâre care lega Roundup-ul de cancer, acordând reclamanților o compensație substanțială.

 

În procesele lor, utilizatorii ierbicidului dau vina pe Roundup și pe ingredientul său activ glifosat pentru limfomul non-Hodgkin și alte tipuri de cancer.

De la introducerea sa, cu mai bine de patru decenii în urmă, Roundup a devenit cunoscut cunosct drept cel mai popular ierbicid din lume.

Dsicuţiile despre acordul cu aproximativ 75% dintre cei care au făcut reclamații cu privire la efectele extrem de nocive ale Roundup au durat mai bine de un an.

Aproximativ 125.000 de reclamații au fost depuse în SUA în acest caz. „Acordul referitor la Roundup este acţiunea corectă la momentul potrivit pentru Bayer, care pune capăt unei lungi perioade de incertitudini”, a declarat directorul general al Bayer, Werner Baumann.

Litigiul referitor la Roundup a afectat puternic prețul acțiunilor companiei Bayer. Alte 1,25 de miliarde de dolari ar urma să fie achitate pentru a acoperi solicitările din cadrul unor posibile litigii viitoare.

În 2020 ar urma să fie plătită o sumă de până la 5 miliarde de dolari, iar procesele închise în contextul acordului încheiat miercuri reprezintă aproape 95% dintre cele aflate pe rol.

În urma achiziţionării companiei Monsanto, Bayer a ajuns în centrul unui scandal imens în Franţa.

Presa din Hexagon relata în 2019 că a creat un dosar cu personalități influente, printre care politicieni şi jurnalişti pe care reprezentanţii Bayer doreau să-i influenţeze. Procuratura franceză a deschis o investigație în acest caz.

Glifosatul este folosită de zeci de ani în România, dar a fost interzisă în Germania în anul 2019.

Substanța este clasată de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) ca fiind „probabil cancerigenă pentru oameni”.

În ultimele două decenii, nivelurile de glifosat din sângele persoanelor testate au crescut cu mai mult de 1.000%.

În România, substanța este folosită de patru decenii pentru combaterea buruienilor.

Trebuie subliniat că țara noastră ocupă locul 6 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește utilizarea acestui ierbicid.

În afară de combaterea buruienilor, glifosatul asigură recolte bogate şi profitabile.

În acest context, fermierii români au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru a putea utiliza în continuare glifosatul, chiar dacă în UE s-a pus problema interzicerii substanţei.

În 2018, Comisia Europeană aproba utilizarea glifosatului pentru încă cinci ani, iar România vota atunci pentru prelungirea autorizaţiei de utilizare a glifosatului alături de alte 17 state.

În plus față de compensația Roundup, Bayer va plăti, de asemenea, aproximativ 820 milioane dolari pentru soluționarea cazurilor legate de poluarea apei din cauza utilizării compusului chimic toxic bifenil policlorinat (PCB).

În plus, Bayer va plăti încă 400 de milioane de dolari pentru a soluționa afirmațiile că erbicidul său pe bază de dicamba a provocat daune culturilor. Dicamba a fost acum interzisă și în America.

sursa: BBC