Percheziții la oligarhul care l-a susținut pe Zelenski să ajungă președinte. Ce acuzații i-au fost aduse

Percheziții la oligarhul care l-a susținut pe Zelenski să ajungă președinte. Ce acuzații i-au fost aduseSursa foto: Administratia Prezidentiala

Serviciul de Securitate al Ucrainei și Biroul de Securitate Economică (BEB) au făcut percheziții la locuința omului de afaceri Igor Kolomoisky, cel care l-a ajutat pe Volodimir Zelenski să devină președintele Ucrainei.

Serviciul de Securitate al Ucrainei și Biroul de Securitate Economică (BEB) a făcut percheziții în casa omului de afaceri Igor Kolomoisky în cazul fraudei din Ukrtatnafta. Oligarhul a fost și cel care l-a ajutat și încurajat pe Volodimir Zelenski să devină președintele Ucrainei. Ancheta se bazează pe fraude în Ukrtatnafta și Ukrnafta și sustragerea de la plăți vamale pentru sume mari.

Acesta este și un apropiat al lui Volodimir Zelenski, potrivit Strana.ua.

Cine este omul din spatele lui Zelenski

Analistului politic Sergiy Gerasymchuk, de la organizația neguvernamentală Strategic and Security Studies Group, a dezvăluit cine este cu adevărat Igor Kolomoisky, oligarhul „prea apropiat de Zelenski”.

Sursă Wikipedia

„Igor Kolomoisky este foarte cunoscut în Ucraina și dincolo de faptul că este om de afaceri activ în politica Ucrainei a avut grijă să-și pună ouăle în diferite coșuri. El este adesea menționat ca fiind unu dintre suporterii cheie ai lui Volodimir Zelenski în drumul acestuia spre funcția de președinte.

Într-adevăr canalul tv „1+1”, care aparține lui Igor Kolomoisky, a fost promotorul cheie al candidatului Zelenski. Nu numai că a difuzat numeroase emisiuni TV cu participarea lui Zelenski în timpul campaniei prezidențiale, dar a fost folosit și pentru a-l critica pe adversarul principal de atunci, președintele în exercițiu Petro Poroșenko.

Cu toate acestea, influența lui Kolomoisky asupra președintelui Zelenski este supraestimată. Mulți au crezut că după alegeri Kolomoyskyi va primi avantaje și sprijin din partea cabinetului președintelui. Dar cazul „Privatbank” a fost o hârtie de turnesol care a dovedit că acest lucru nu este adevărat. Banca, care a aparținut inițial lui Kolomoisky și partenerilor săi, a fost naționalizată în timpul mandatului lui Poroșenko, sub pretextul a numeroase nereguli financiare. Kolomoisky s-ar fi așteptat ca, după ce Zelenski devine președinte, să aibă șanse mari să-și recapete banca. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși președintele avea suficientă putere să o facă”, a spus analistul.