Pepenii de Gottlob au făcut înconjurul Europei şi i-au îmbogăţit pe ţărani
- Georgeta Petrovici
- 16 august 2012, 13:21
Sezonul pepenilor la Gottlob a fost, anul acesta, foarte bun: producătorii au obţinut recoltă mai mica decât anul trecut, însă harbujii zemoşi şi dulci s-au vândut mult mai scump. Ei au o recoltă în medie de 40 de tone la hectarm cu 10 tone mai mica decât cea din 2011. Însă, dacă anul trecut au vândut pepenii en-gros cu 30 de bani kilogramul, anul acesta preţul aproape că s-a triplat.
Ţăranii din Gottlob, judeţul Timiş, şi-au vândut lubeniţele în toată Europa, dar şi spre Dăbuleni, unde recolta s-a făcut mai repede şi a fost epuizată cu o lună mai devreme.
Ioan Popa, spune ca a trimis mostre în Austria, Germania, dar şi în Bucureşti, Sălaj, Dolj, Cluj sau Deva. "Eu am scos 40 de tone pe hectar si am avut cam 4 hectare. Merge mai bine ca anul trecut, preţul mai mare compensează productia. Anul trecut dădeam cu 30 de bani en-gros, acum dam cu 80 de bani. Ni s-a dus faima, am trimis şi în Austria sau în Germania. Noi facem lubeniţe eco, punem îngrăşâmant din gospodarii", a mărturisit gottlobeanul.
La Gottlob, lubeniţa este cultivată pe o suprafaţă de 316 hectare. Aproape 50 de producători de pepeni există aici, care au obţinut recolte de până la 40 de tone de lubeniţă la hectar. Ei spun că au câştigat bine. De pe fiecare hectar cultivat au făcut aproximativ 7.000 de euro, în condiţiile în care investiţia a fost de numai 1.000 de euro.
"Recolta e bună. Eu am plantat lubeniţa mai târziu şi am beneficiat de sezonul cald din plin. Lubeniţele mele au crescut sub cerul liber. Am recoltat deja primele 10 tone şi mai aştept să scot cel puţin 30, de pe hectare. Vine lumea şi cumpără, en-gros, vin şi din Dăbuleni, din Dolj, din Ungaria, din toată ţara vin. Cam de 2 ani cumpără de la noi destul de des", ne-a spus Petru Rugea, unul dintre producători. Cel mai mare producator din localitate, Lucian Cireap, cultivă 18 hectare.
Anul acesta şi-a vândut în mare parte marfa în Dolj. "La Dăbuleni s-a încheiat sezonul de lubeniţă şi datorită faptului că noi avem lubeniţa ceva mai târziu decât prietenii noştri olteni, ei îşi fac datoria şi ne ajută şi pe noi să ne vindem marfa", a explicat Cireap.
FOTO: ADI PÎCLIŞAN