Penuria cadrelor didactice din Republica Moldova, rezolvată parțial. Deficit acut de peste 1800 de dascăli

Penuria cadrelor didactice din Republica Moldova, rezolvată parțial. Deficit acut de peste 1800 de dascăli Sursa foto: Terre des hommes RM

Republica Moldova. Anul de studii 2024-2025 va începe în Republica Moldova cu un deficit de peste 1000 de dascăli, conform estimărilor lui Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării. Alte date oficiale, invocate de Radio Europa Liberă, arată că în Republica Moldova ar mai fi necesare peste 1800 de cadre didactice, în noul an școlar.

Ministrul Dan Perciun declară că sistemul de învățământ de peste Prut se confruntă, în continuare, cu o lipsă acută de cadre didactice. Situația pare să se fi ameliorat ușor, deoarece în 2023, în Republica Moldova, a existat un deficit de peste 2000 de profesori. Penuria cadrelor didactice e mai gravă, în special, în Chișinău, Bălți, Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia, Ungheni și Hâncești.

Dan Perciun, ministrul educației și cercetării / Sursa foto: MEC al RM

Criză acută de profesori de științe exacte în Republica Moldova

„Este extrem de important să acoperim toate locurile vacante în școli cu tineri specialiști. Unele specialități pedagogice continuă să fie o provocare. Avem mai puțini profesori de științe reale decât ar fi necesari. În anul acesta de studii, ne vom axa pe măsuri practice în promovarea anumitor specialități pedagogice.

Matematica, fizica sau alte științe reale nu se bucură de aceeași popularitate în rândul tinerilor, precum pedagogia preșcolară. Mai mulți tineri și-ar dori să devină mai mult educatori în grădinițe și profesori de clasele primare”, a declarat Dan Perciun, pentru Radio Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tinerii nu vor să devină cadre didactice, în pofida indemnizațiilor de la stat

Vitalie Știrbu, șeful Direcției de Învățământ al raionului Briceni, susține că deși tinerii dascăli beneficiază de indemnizații de la stat, refuză să activeze în domeniu, potrivit Radio Moldova.

„Circa 30% dintre cadrele didactice din raionul nostru sunt pensionari. Mulți dintre profesori se recalifică. În unele instituții de învățământ din raionul Briceni, profesorii de română predau și istorie, și educație civică. Din 20 de cadre didactice, cinci sunt pensionari. Nu e școala atractivă. Tinerii nu vor să devină profesori, chiar dacă primăriile din sate le oferă locuințe gratuite, cărbune sau bani pentru achitarea facturilor”, a spus Vitalie Știrbu, conform aceleiași surse.

Sursa foto: Terre des hommes RM

Măsurile Guvernului Republicii Moldova au dat greș?

Precizăm că, în iunie curent, Guvernul de la Chișinău a luat o serie de măsuri pentru a opri emigrarea tinerilor specialiști din educație. Cadrele didactice debutante, repartizate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în instituțiile din mediul rural, centrele raionale sau în UTA Găgăuzia, vor beneficia de compensații, în mărime de o mie de lei lunar pentru cheltuielile de închiriere a locuințelor. Totodată, acestora statul le va acorda o plată unică, anuală, de 3000 de lei, pentru compensarea consumului de energie electrică și termică.

Autoritățile au oferit cursuri gratuite de reprofilare pentru cadrele didactice. Au majorat până la 200 000 de lei indemnizația pentru tinerii specialiști. De asemenea, un sfert din cele circa 8700 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat au fost oferite specialităților cu profil pedagogic. Nici aceste măsuri nu au schimbat radical situația la capitolul penuria cadrelor didactice.

Angela Prisăcaru, consultantă a MEC: „Vom atrage și în acest an profesorii pensionari”

„Vom atrage și în acest an profesorii pensionari, care mai au putere să predea. Noi am mai încercat să atragem tineri prin diverse campanii, dar problema este mai complexă. Un profesor începător vrea și condiții bune de trai, și viață culturală. Primarii trebuie să dezvolte infrastructura în sate, ca tinerii specialiști să fie atrași să muncească acolo”, a spus Angela Prisăcaru, consultantă în cadrul MEC, pentru Radio Europa Liberă.

 

 

Revista presei