Profesorii din Republica Moldova au salarii de patru-cinci ori mai mici decât colegii lor din România

Profesorii din Republica Moldova au salarii de patru-cinci ori mai mici decât colegii lor din RomâniaSursa foto: USM

La Chișinău este în plină desfășurare Congresul Internațional al Cadrelor Didactice din România și Republica Moldova, precum și al celor de etnie română din străinătate.  Peste o sută de profesori fac schimb de bune practici și consolidează relațiile culturale și lingvistice. Îmbunătățirea calității educației oferite copiilor de pe ambele maluri ale Prutului și din teritoriile istorice este obiectivul esențial al forului pedagogic.

Punți educaționale între România și Republica Moldova

Consolidarea bunei colaborări între dascălii dintre cele două state românești, prin constituirea de „punți educaționale” durabile și încurajarea tinerilor interesați de cariera didactică reprezintă o chestiune de prim-plan al congresului.

Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România,  s-a declarat șocat de nivelul scăzut al salariilor pe care le primesc cadrele didactice din Republica Moldova. „Să atragi tineri și să-i motivezi să vină de pe băncile facultății în cariera didactică, trebuie să-i motivezi. Or, tinerii profesioniști se gândesc să-și întemeieze o familie, să aducă niște bani acasă. Eu am 2 000 de euro, ca învățător la clasa a patra. Colegii noștri din Republica Moldova s-au mirat, pentru că unii dintre ei au de patru-cinci ori mai puțin!”, a remarcat Viorel Dolha, în cadrul unei dezbateri, organizate, azi, de IPN.

Criza acută din educație peste Prut și soluții pe exemplul României

În Republica Moldova există o mulțime de funcții pedagogice neocupate, existând o criză a resurselor umane în domeniu. „În România însă pentru a ajunge cadru didactic, este nevoie să treci printr-un concurs. Or, în România mereu sunt mai mulți profesori gata să intre în sistem. Și acum câteva luni, corpul profesoral a organizat o grevă uriașă.

Eu am două mii de euro, pentru că sunt la o vechime, dețin grade și guvernanții cât de cât s-au gândit la aceasta. Dar a trebuit să ia atitudine și față de greva pe care am făcut-o noi, corpul profesoral, pentru că ne-am gândit la debutanți, la viitorul învățământului. Tinerii trebuie să fie motivați financiar. Nu trebuie să plece acasă, fără o mie de euro. Ar fi un pas pentru a asigura o concurență mai mare, care e spre binele copiilor și spre liniștea părinților”, a menționat Viorel Dolha.

Profesorii, ambasadori ai culturii și identității românești

Participanții discută chestiuni legate de reziliența emoțională a cadrelor didactice, importanța recunoașterii sociale și a sprijinului emoțional pentru profesori. Dascălii promovează o campanie de sensibilizare privind profesia didactică în rândul tinerilor și participă la Salonul cultural-pedagogic „Profesorii – ambasadori ai culturii și identității românești”.

În perioada 24-27 iulie 2024, la Chișinău, se desfășoară Congresul AGIRo și AGIRoMd, un eveniment de mare importanță pentru cadrele didactice și specialiștii în educație din România și Republica Moldova. Congresul este organizat de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo) și Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala Republica Moldova (AGIRoMd), în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Primăria Chișinău ș.a.