Costisitorul Forum Național al Cadrelor Didactice din Republica Moldova și vechile-noile reforme din Educație
- Angelina Olaru
- 16 august 2024, 17:36
Tineri dascăli din Republica Moldova se întrunesc, la Chișinău, în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Național al Cadrelor Didactice, organizat, în perioada 14-16 august, de Ministerul Educației și Cercetării. În centrul atenției evenimentului se află problemele învățământului de peste Prut.
Viitorul educației din Republica Moldova și penuria cadrelor didactice. Trâmbițatele soluții ale guvernării
Ministrul Dan Perciun le-a mulțumit tinerilor că au optat pentru o profesie didactică și a subliniat misiunea importantă pe care o au profesorii. „Să știți că misiunea voastră de-abia acum începe. Este o misiune deloc simplă, de depinde viitorul educației în Republica Moldova. Modelul vostru de comportament, valorile cu care o să veniți în fața copiilor pot produce schimbarea în educație.
Vrem să vedem școli mai democratice în care deciziile se iau participativ, în care relația dintre profesor și elev este una mai apropiată, iar părerea copiilor contează. Ascultați-i, implicați-i în procesul de luare a deciziilor și construiți un mediu educațional de calitate”, a spus Dan Perciun.
Reforma inițiată de Ministerul Educației și Cercetării din Chișinău asigură cadrelor pedagogice debutante o indemnizație unică în primii cinci ani de activitate didactică în mărime de 200 de mii de lei moldovenești. De indemnizație unică de 160 de mii de lei, în aceleași condiții, vor beneficia și absolvenții programelor de studii profesional-tehnice, conform unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.
Tinerii specialiști, încurajați financiar să opteze pentru meseria de cadru didactic
În afara indemnizațiilor unice, tinerii specialiști angajați în funcții didactice vor mai beneficia de compensarea cheltuielilor în primii cinci ani de activitate pentru închirierea spațiului locativ, în mărime de 1000 de lei lunar și pentru consumul de energie electrică și termică, în mărime de 3000 lei anual. Aceasta dacă activează în instituțiile publice de învățământ general din localitățile rurale, centrele raionale și UTA Găgăuzia.
În cadrul forumului, a avut loc un panel de discuții cu reprezentanții organelor locale de specialitate în educație. Participanții au analizat bunele practici din învățământul european modern.
Organizarea evenimentului pare a fi costisitor. Dovadă e această listă lungă a partenerilor. Forumul Național al Cadrelor Didactice este organizat cu suportul Institutului Național de Educație și Leadership, Proiectului „Tehnologiile viitorului”, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie; UNICEF; Delegația UE; UNDP; Banca Mondială; PractNet (International Practitioners Partnership Network); Clasa Viitorului; Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.