Guvernul din Chișinău a adoptat măsuri pentru a opri emigrarea tinerilor specialiști din medicină, cultură și educație

Guvernul din Chișinău a adoptat măsuri pentru a opri emigrarea tinerilor specialiști din medicină, cultură și educație Sursă foto: Guvernul RM

Azi, autoritățile de peste Prut au anunțat noi avantaje pentru  tinerii specialiști, în special, din localitățile rurale, pentru a activa în Republica Moldova. Astfel, cei cu studii superioare de licență în medicină vor fi incluși în listele beneficiarilor de indemnizații și compensații, acordate din contul bugetului de stat. Conform modificărilor Legii ocrotirii sănătății, vor fi compensate cheltuielile pentru naveta lucrătorilor medicali domiciliați în afara localităților în care activează.

 Noi beneficii pentru tinerii specialiști de a rămâne în Republica Moldova 

Licențiații în medicină și absolvenții studiilor postuniversitare de rezidențiat care vor activa, timp de cinci ani, în instituțiile în care vor fi repartizați de Ministerul Sănătății, vor avea dreptul la indemnizații și compensarea cheltuielilor pentru chirii și consumul de energie termică și electrică. 

În plus, o decizie guvernamentală cu privire la încadrarea tinerilor specialiști în câmpul muncii în funcții didactice vacante prevede că, în primii cinci ani de activitate, absolvenții programelor de studii superioare de licență și master vor primi o indemnizație unică, în mărime de 200 de mii de lei moldovenești. Cei din învățământul profesional tehnic vor beneficia de 160 de mii de lei. 

Precizăm că azi, conform cursului valutar al Băncii Naționale a Republicii Moldova, un euro este echivalentul a 19.2450 lei moldovenești.

„Hotărârea de guvern are menirea să încurajeze tinerii specialiști din medicină și din educație să meargă în satele și orășelele noastre”, a declarat premierul Dorin Recean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cadrele didactice debutante, repartizate de Ministerul Educației și Cercetării în instituțiile din mediul rural, centrele raionale sau în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, vor beneficia de compensații, în mărime de o mie de lei lunar pentru cheltuielile de închiriere a locuințelor. Totodată, acestora statul le va acorda o plată unică, anuală, de 3000 de lei, pentru compensarea consumului de energie electrică și termică. 

Ministrul Sergiu Prodan: „Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, și tinerii specialiști din domeniul culturii vor primi indemnizații unice”

Noile prevederi  guvernamentale stipulează și o indemnizație unică, în mărime de 120 de mii de lei, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior și de 90 de mii de lei, pentru cei din învățământul profesional tehnic. 

 „Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, și tinerii specialiști din domeniul culturii vor primi indemnizații unice, în urma absolvirii și repartizării în satele, comunele, centrele raionale din Republica Moldova”, susține Sergiu Prodan, ministrul culturii de peste Prut.

Banii vor fi acordați în trei tranșe egale, beneficiari fiind tinerii care se angajează, în primul an după absolvire, în instituțiile în care au fost repartizați de Ministerul Culturii și activează, timp de trei ani în cadrul acestora, se mai arată în comunicatul Guvernului de la Chișinău.