Pentru PRIMA OARĂ? Cât de INTIM poate fi UNIVERSUL

Pentru PRIMA OARĂ? Cât de INTIM poate fi UNIVERSUL

Radiaţia emisă de quasarul UM287 face să strălucească gazul intergalactic al unei nebuloase cu diametrul de 2 milioane de ani lumină din jurul său.

Acest lucru dezvăluind într-o fotografie, structura fizică intimă a Universului de pânză cu filamente, conform unui material publicat de Business Insider.

Pânza cosmică

Pentru prima oară astronomii au putut observa un fascicul de gaze fierbinţi, denumit filament, despre care se crede că face parte din misterioasa structură bazală a Universului, structură care dictează modul în care stelele şi galaxiile sunt răspândite în Univers.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astronomii sunt de părere că materia în Univers este dispusă într-o structură gigantică asemănătoare unei pânze de păianjen, pe care o denumesc simplu, pânză cosmică. Există indicii ale acestei structuri în radiaţia fosilă provenită de la momentul exploziei primordiale, Big Bang, care a dus la apariţia Universului, dar şi în planul general al Universului. Dacă nu ar exista nişte forţe misterioase care să acţioneze asupra dispunerii materiei vizibile pe această pânză, galaxiile ar fi împrăştiate aleator prin Univers. Materia întunecată, o substanţă misterioasă pe care nu o putem vedea pentru că nu interacţionează cu lumina (de unde şi numele) ar forma marea majoritate a acestei pânze.

Lungime de undă

Astrofizicienii sunt de părere că gazul intergalactic şi materia întunecată se scurge de-a lungul filamentelor, formând aglomerări galactice în punctele de intersecție ale acestor filamente, care formează textura giganticei pânze cosmice. De această dată, astronomii au avut norocul să observe acest filament datorită unui quasar — un nucleu galactic activ îndepărtat, care emite enorme cantități de energie. Cercetătorii au putut detecta lungimea de undă a radiaţiei Lyman alfa emisă de hidrogenul gazos şi au folosit telescopul Keck din Hawaii pentru a obţine o imagine a acestei zone din Univers, la această lungime de undă.

Filament cosmic

„Această nebuloasă este un obiect cosmic excepţional. În primul rând este uriaşă, fiind de cel puţin două ori mai mare decât cea mai mare nebuloasă descoperită până în prezent, şi se extinde cu mult dincolo de vecinătatea galactică a quasarului, conform lui Sebastiano Cantalupo, co-autor al studiului, de la Universitatea Santa Cruz. Cercetătorii sunt de părere că acest filament cosmic este chiar şi mai mare de atât, pentru că nu au putut observa decât partea sa care este luminată de radiația emisă de quasar. „Acest studiu prezintă o imagine asupra structurii intime a Universului,  radiaţiile emise de acest quasar oferindu-ne posibilitatea de a fotografia filamentele care leagă diferitele grupuri de galaxii din Univers”, spune J. Xavier Prochaska, profesor de astronomie şi astrofizică.