Creşterea numărului de plângeri nu înseamnă şi o creştere a numărului de şobolani, a ţinut să sublinieze primăria, care atribuie cifrele record unei noi aplicaţii de telefon, lansată în februarie, care facilitează reclamaţiile.

Departamentul municipal al sănătăţii a intensificat programul de luptă împotriva şobolanilor cu un buget de 2,9 milioane de dolari, faţă de 400.000 de dolari anterior, majorând totodată şi numărul angajaţilor de la 9 la 50 de persoane. Autorităţile au testat o nouă strategie în Manhattan şi Bronx, intensificând operaţiunile de stârpire a populaţiilor de şobolani.

În octombrie 2014, auditorul oraşului New York, Scott Stringer, denunţase problema şobolanilor considerând că "sunt prea numeroşi şi că este nevoie de un adevărat plan de acţiune pentru a rezolva problema".

Unul dintre aceşti şobolani a devenit recent o celebritate pe YouTube unde este văzut încercând să coboare o scară trăgând după el o felie de pizza.

Şobolanii sunt aproape la fel de vechi ca şi oraşul datând din epoca colonială. Care este numărul lor? Legenda spune că sunt la fel de mulţi ca şi new-yorkezii care sunt 8,4 milioane, dar un statistician de la Universitatea din Columbia, Jonathan Auerbach, a cifrat numărul lor la circa 2 milioane.