Pentru a evita un „scenariu de coșmar”, Pentagonul accelerează retragerea trupelor din Afganistan

Sursa: Arhiva EVZ

Trupele Statelor Unite și a aliaților NATO intenționează să plece din Afganistan până la jumătatea lunii iulie, față de termenul de retragere propus de președintele Biden din 11 septembrie. Conform spuselor oficialilor militari, astfel s-ar ajunge la un sfârșit al celui mai lung război din America.

Pentagonul nu a stabilit încă cum va combate amenințările teroriste după plecarea trupelor americane. Nici oficialii Departamentului Apărării nu au obținut acordul aliaților cu privire la repoziționarea trupelor americane în alte țări din apropiere. De asemenea, aceștia se confruntă cu întrebarea dacă avioanele de război americane vor putea oferi sprijin forțelor afgane pentru a preveni un posibil atac.

„ Retragerea forțelor este o operațiune foarte delicată, care prezintă foarte multe riscuri”, a spus Michèle Flournoy, fostă subsecretară pentru apărare sub președintele Barack Obama. „ Trebuie ca lucrurile să fie pregătite cu mult înainte ca ultima persoană să se urce în avion, mai ales când aliații moștenesc ceea ce noi lăsăm în urmă.”

Evitarea “unui scenariu de coșmar”

Luna trecută, președintele Biden a anunțat că toate forțele vor fi retase până pe 11 septembrie, trecând peste motivația consilierilor săi militari, care doreau să păstreze o forță mai mică a trupelor americane în țară, pentru a ajuta forțele de securitate afgane să se lupte cu terorismul. Imediat după anunțul președintelui Biden, oficialii Pentagonului s-au grăbit să ia măsuri pentru a se asigura ca între momentul anunțului și cel al retragerii, să existe o perioadă cât mai scurtă.

Pentagonul dorește să evite ceea ce oficialii numesc “un scenariu de coșmar”: o luptă crâncenă în Afghanistan, imediat după ce se anunțase retragerea trupelor americane. Un astfel de conflict ar genera în mentalul colectiv ideea că trupele americane sunt puse în pericol pentru o cauză pierdută, conform NY Times.

Aerodromul Kandahar, care reprezenta cândva una dintre cele mai mari baze americane din Afganistan, a fost închis luna aceasta, împreună cu alte câteva baze mai mici. Pe parcursul zilelor următoare, echipamentele americane vor pleca definitiv din baza aeriană Bagram. Această bază reprezintă centrul principal al retragerii, fiind probabil ultima bază pe care Statele Unite o lasă în urmă.

Găsirea unor soluții

Decizia acestei retrageri rapide a expus o varietate de probleme care nu și-au găsit rezolvarea încă și care provoacă îngrijorări imense. Oficialii nu au decis cum să asigure securitatea aeroportului internațional din Kabul, fiind o problemă care ar putea determina alte națiuni să trimită diplomați în Afganistan. În acest context, Australia a anunțat că își va închide ambasada din Kabul, până când situația va fi, din nou, sub control.

Pentru a ține sub control situația militară din Afganistan, armata americană dorește să continue să comunice cu omologii lor afgani, adese prin WhatsApp, canalizând informații și ajutând prin forțe pe câmpul de luptă, dar și aerian. Rămâne neclar însă unde va fi poziționat centrul de comandă.

În timp ce oficialii americani se confruntă cu viitorul Afganistanului, fără a implica o forță militară străină, este ușor de observat că armata afgană nu este pregătită să se apere singură, în special prin forțele sale aeriene. Pe 14 mai, un elicopter al Forțelor Aeriene Afgane a fost avariat într-o misiune de aprovizionare în Helmand.