Pentagonul, în căutarea componentelor nucleare pierdute

Pentagonul, în căutarea componentelor nucleare pierdute

Armata americană nu mai poate localiza câteva sute de părţi componente „sensibile“ ale unui anumit tip de rachete nucleare, care se pare că ar fi fost expediate „din greşeală“ Taiwanului, relatează „Financial Times“.

Secretarul american al apărării, Robert Gates, i-a concediat recent atât pe şeful de stat major al US Airforce - aviaţia militară, cât şi pe comandantul acestei ramuri a Pentagonului, pe motiv de „neglijenţă în administrarea“ funcţiilor deţinute. Investigaţia declanşată de Gates a dezvăluit că US Airforce ar fi expediat Taiwanului „conuri de rachete nucleare“, precum şi alte componente nucleare „sensibile“.

Numărul pieselor care lipsesc din inventar depăşeşte 1.000, subliniază „Financial Times“. Această dezvăluire constituie cel mai recent episod dintr-o serie de evenimente stânjenitoare pentru aviaţia militară a SUA, care anul trecut a avut de explicat traversarea ţării de către un avion încărcat cu şase focoase nucleare active. Semnale îngrijorătoare Şeful investigaţiei ordonate de Gates, amiralul Kirkland Donald, a conchis că ambele incidente au o „origine comună“, respectiv „erodarea treptată a standardelor securităţii nucleare şi lipsa efectivă de supervizare din partea conducerii forţelor aeriene“.

După ce Donald şi-a prezentat, miercuri, raportul secret în faţa unei comisii a Congresului american, Pentagonul a refuzat să facă vreun comentariu. Daryl Kimball, directorul executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armelor, cu sediul în Washington D.C., a spus că dezvăluirea parţială a acestui incident este „extrem de îngrijorătoare“, deoarece ea semnifică faptul că Statele Unite nu pot susţine „controlul pozitiv“ asupra armelor nucleare şi a componentelor acestora despre care Gates a făcut referire în repetate rânduri. „Nu aş fi surprins dacă incidentul cu Taiwanul s-ar dovedi a nu fi singular“, a spus Kimball.

Ne puteți urmări și pe Google News