Persoanele născute înainte de 1945 vor primi bani în plus la pensie. Suma anunțată de Ministerul Muncii

Persoanele născute înainte de 1945 vor primi bani în plus la pensie. Suma anunțată de Ministerul Muncii Sursa foto: Pixabay

Pensionarii din Republica Moldova care s-au născut până în anul 1945 și s-au pensionat înainte de anul 1999 vor primi un ajutor de 3.000 de lei. Ministerul Muncii din Republica Moldova a prezentat și alte măsuri de sprijin pentru populație în perioada rece a anului.

Pensionarii din Republica Moldova, născuți până în anul 1945, vor primi un ajutor de 3.000 de lei. De această măsură vor beneficia peste 56.000 de persoane, care se încadrează în criteriul stabilit de Ministerul Muncii și Protecșiei Sociale.

„De ce am selectat acest grup? Pentru că acest grup de pensionari a ieșit la pensie în perioada de tranziție. Modificarea regulilor de calcul al pensiei de-a lungul anilor și lipsa datelor istorice privind veniturile salariale au făcut ca pensiile lor să fie mult prea mici. Chiar dacă ei au muncit toată viața, au cotizat în bugetul care a fost la acel moment. Dar pentru că sistemul era în proces de creare, pensionarii au fost nedreptățiți”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Pensionarii vor primi bani ]n plus. Cine mai primește ajutor bănesc

Alexei Buzatu a prezentat și alte măsuri de sprijin pentru populație în perioada rece a anului. Printre acestea se numără acordarea unei plăți unice în valoare de 5.000 de lei pentru peste 3.000 de familii în care sunt îngrijiți copii cu dizabilități severe. O plată unică de 5.000 de lei va fi oferită pentru peste 7.000 de familii cu persoane cu dizabilități încadrate în serviciul de asistență personală.

Ne puteți urmări și pe Google News
Alexei Buzu, ministrul Muncii din Republica moldova

Alexei Buzu, ministrul Muncii din Republica Moldova. Sursa foto: Arhiva EVZ

„A patra măsură se referă la plata unică de 5.000 de lei pentru 1.261 de femei însărcinate sau care alăptează, cu copii de la zero la 13 luni, și care sunt beneficiare de ajutor social. Altfel spus, oferim această plată unică de 5.000 de lei pentru femeile însărcinate sau care alăptează, care se află în sărăcie sau sărăcie extremă”, a menționat ministrul.

Spor unic pentru toți angajații din sistemul de asistență socială

La fel, urmează să fie acordat un spor unic pentru toți angajații din sistemul de asistență socială. Este vorba de circa 9.700 de angajați din diverse instituții ale sistemului național de asistență socială, inclusiv asistenții parentali profesioniști.

Programele de sprijin vor fi implementate cu ajutorul financiar al partenerilor de dezvoltare – UNFPA, UNICEF, UNHCR, IOM și WFP.

Salariul minim pe economie crește la 5.000 de lei, în 2024

Salariul minim în Republica Moldova va crește, în 2024, la 5.000 de lei, majorarea urmând să fie cu 25 % mai mare față de 2023. În 2022, salariul minim pe țară în Republica Moldova a fost de 3.500 de lei, iar în 2023 – 4.000 de lei.

„Provocarea ce ține de inegalitatea în domeniul muncii impulsionează dialogul social la nivel național și contribuie la reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate/sub-declarate”, se arată în proiectul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Din 2023, Guvernul Republicii Moldova a unificat salariul minim, acesta fiind aplicat în același cuantum atât în sectorul bugetar, cât și în cel real.