Pensionarii iau cu asalt casele de pensii pentru recalcularea drepturilor
- Ionel Sclavone
- 19 martie 2024, 08:28
Pensionarii iau cu asalt casele de pensii încercând să deslușească ce se va întâmpla cu drepturile lor după recalculare, din septembrie. Oamenii fac coadă la ghișee ca să depună documente, în speranța că vor fi de ajutor.
Bulversați de propaganda promovată intensiv, de partidele aflate în campanie electorală, pensionarii dau fuga la casele de pensii. Încearcă să afle ce se va întâmpla cu drepturile lor începând cu luna septembrie. Declarațiile politice care prezintă situația coafată în beneficiul politicienilor, nu sunt lămuritoare. Iar oamenii vor să știe dacă pensiile vor fi mai mari sau mai mici după 1 septembrie.
Pensionarii dau năvală la casele de pensii
Propaganda politică, promovată intensiv de politicienii aflați în campania electorală nu este de natură să-i lămurească pe pensionarii români. Mare parte dintre aceștia nu înțeleg, din cuvintele alese cu grijă de politicieni ce se va întâmpla, în realitate, cu drepturile lor. Exemplele prezentate de oficialii Ministerului Muncii și ai Casei de Pensii sunt idealizate, iar mulți sunt deja pățiți.
Pensionarii știu, din exeperiențele trecute, că una se promite în campania politică și alta, mult mai rea, se întâmplă după alegeri. Drept care vor să afle informațiile direct de la sursă, de la casele de pensii. Și mai ales vor să depună documente ca să fie siguri că, la recalculare, nu vor fi omise parte din venituri.
Pensionari dau năvală la casele de pensii, alarmați de declarațiile publice, ca să afle ce să facă pentru a nu pierde din drepturi. Vor să știe dacă trebuie să prezinte documente noi, care anume, pentru recalculare. Toți vor un bănuț în plus, din septembrie, după recalculare. Cu atât mai mult, cu cât nu simt deloc bunăstarea ce le este propovăduită din vârful guvernului.
Spre deosebire de politicienii care spun că așa ceva nu există, pensionarii merg zilnic la piață sau la market. Ei se confruntă și simt direct fiecare scumpire de la raft.
Precizările Casei județene de Pensii Olt
Printre pensionarii care au făcut coadă la casele de pensii sunt și cei din județul Olt. Oamenii vin și întreabă, aduc hârtii, găsite printr-un fund de sertar sau adeverințe solicitate de pe la firmele la care au lucrat. Funcționarii instituției spun că situațiile diferă de la o persoană la alta. Cei mai mulți dintre pensionarii alarmați de propaganda politică au deja la dosar documentele care vor fi valorificate după noua lege.
Evaluarea drepturilor a început cu multă vreme în urmă și se va încheia în luna septembrie, când pensionarii vor primi noile decizii, refăcute. De la începutul anului, sunt bombardați cu știri despre vremurile minunate de după recalculare. Pensionarii, iau de bune declarațiile politicienilor în campanie și nu se gândesc că este doar propagandă.
Dar, neîncrezători, vor o confirmare de la funcționarii de la „casa lor de pensii”
„Conform prevederilor art.144 alin.1 din Legea nr.360/2023, la data intrării în vigoare a prezentei legi, respectiv la data de 1 septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculeaza prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001”, spun reprezentanții Casei de Pensii Olt, citând din lege, conform adevarul.ro.
Pensionarii vor să știe ce-i așteaptă
După recalculare, prevede legea pensiilor, în luna septembrie, vor fi emise noi decizii pentru cei ieșiți din activitate. Pensionarii ale căror drepturi vor fi mai mari, vor primi bani în plus. În cazul în care, după recalculare, drepturile bănești reultate sunt mai mici decât cele în plată, oamenii nu vor pierde din bani. Vor rămâne cu pensiile pe care le primesc deja.
În schimb, există temeri că nu vor mai primi majorări, la începutul anului, în conformitate cu rata inflației. Aceasta până în momentul în care pensiile pe care le primesc vor ajunge la nivelul recalculat pe hârtie.
Oficialii caselor de pensii încearcă să-i liniștească pe pensionarii care dau năvală la ghișee. Oficialii precizează că pentru veniturile realizate după 2001, la care s-au plătit contribuții sociale, nu este nevoie de documente suplimentare. Doar pensionarii care au realizat venituri înainte de acești ani, posibil să aibă nevoie de documente suplimentare.
Pensionarii pot depune adeverințe de venit
Pensionarii pot depune adeverințe care vor fi luate în considerare la recalcularea noilor drepturi, dacă îndeplinesc condițiile de legalitate prevăzute de lege.
„În vederea realizării bazei de date, pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii adeverințe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deținătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001”, au transmis reprezentanții CJP Olt.
Cei care au aceste documente la dosar, nu trebuie să prezinte altele, decât în cazul în care cele dintâi sunt incomplete. Oficialii Casei de Pensii Olt precizează că sunt valabile și acele adeverințe emise înainte de intrarea în vigoare a noii legi. Aceasta cu condiția să respecte fondul și forma prevăzută de legislația în vigoare la momentul emiterii.
„Pentru pensionarii care au adeverințele la dosar, în schimb, nu mai este necesar să prezinte o altă adeverință decât dacă cea de la dosar este incompletă. Sunt valabile adeverințele care au fost emise și înainte de intrarea noii legi în vigoare, dacă respectă fondul și forma prevăzute de legislația de la momentul emiterii. Drepturile recalculate urmare adăugării de sporuri nepermanente se acordă de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, au mai precizat reprezentanții CJP Olt.