Pensionarii au ieșit în stradă. Oamenii cer ca pensiile să fie mărite cu 26%
- Simona Suciu
- 11 octombrie 2022, 15:58
Organizaţiile de pensionari protestează marți la sediul Guvernului, dar în fața Prefecturilor din toată țara. Se cere mărirea veniturilor cu 26%, dar și creșterea punctului de pensie. Specialiștii spun însă că nu sunt bani la buget pentru aceste majorări.
Organizaţiile de pensionari protestează, marţi, în fața Guvernului, dar şi la sediile prefecturilor din toată țara. Pensionarii s-au săturat de promisiunea că veniturile lor vor fi majorate. Mulți dintre ei spun că nu își mai permit nici măcar strictul necesar având în vedere că prețurile au crescut foarte mult în ultimul an.
Solicitările pensionarilor
Federaţiile naţionale ale asociaţiilor de pensionari solicită creşterea cu 26% a pensiilor începând cu luna noiembrie a acestui an. În plus, spun reprezentanții pensionarilor este nevoie și de majorarea valorii punctului de pensie la 1.840 lei.
Pensionarii mai cer autorităților să nu mărească procentul contribuțiilor alocat fondurilor private de pensii (Pilonul II), pentru că astfel bugetul de asigurări sociale ar pierde 12 miliarde de lei. Dacă acești bani ar rămâne la buget, atunci pensiile ar putea fi mărite, susțin protestatarii, potrivit romaniatv.net.
Nu sunt bani la buget
Profesorul de economie Mircea Coșea susține că pensiile ar trebui majorate cu mult mai mult decât rata inflației, deoarece prețurile au crescut chiar și cu 30%, la unele produse. O astfel de indexare nu este însă posibilă deoarece nu sunt bani la buget.
„O majorare a pensiilor ar trebui să fie făcută cu rata inflației. Deci dacă plecăm de la inflația oficială, anunțată de INS, ar trebui să fie o creștere de 15,3 – 15,8%.
Dar nu mai putem să lucrăm cu asemenea metode pentru că adevărata inflație, cea a produselor care sunt de consum curent, este mult mai mare, ajunge la aproape 30% după anumite calcule. Oricum ea depășește 25%. Deci ar trebui să fie o creștere a pensiilor cu 25% până la 30%, ceea ce nu e posibil.
Uitați-vă la situația țării: 9.600 de firme, de companii își încetează activitatea. Ele sunt plătitoare de impozite și taxe. Asta înseamnă că bugetul țării va suferi foarte mult. De unde bani? Tot din împrumuturi?“, a spus profesorul Mircea Coșea, la B1TV.