Curtea Constituţională ne ţine cu sufletul la gură
- Vladimir Tism ăneanu
- 24 iunie 2010, 22:15
Cu cinci contestaţii pe masă, magistraţii Curţii Constituţionale au amânat pentru astăzi decizia în privinţa tăierilor asumate de guvernul Boc.
Curtea Constituţională ţine în şah guvernul. Magistraţii au amânat ieri o decizie în privinţa tăierilor de pensii şi salarii, urmând ca soarta acestora să fie hotărâtă astăzi.
Guvernul are nevoie de o validare a Curţii Constituţionale a proiectelor de lege pe care şi-a asumat răspunderea pentru a îndeplini termenii impuşi de FMI în vederea eliberării următoarei tranşe de împrumut. De altfel, acest lucru este exprimat explicit în scrisoarea suplimentară la acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional.
"Punerea în aplicare a măsurilor (inclusiv cu o hotărâre favorabilă emisă de către Curtea Constituţională în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestora) de pe partea de cheltuieli enumerate la punctele I-III (reducerea salariilor, pensiilor şi transferurilor către autorităţile locale - n.r.) şi a măsurilor de lărgire a bazelor de impozitare va constitui acţiune prealabilă pentru finalizarea evaluării", se arată în document.
Şedinţă în etape
Pe masă cu cinci contestaţii depuse de PSD, PNL şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, magistraţii constituţionalişti n-au reuşit să ia ieri o decizie în privinţa măsurilor de austeritate. Şedinţa a fost una în etape. Începută dimineaţa, a fost suspendată la prânz, reluată după aproape o oră, pentru ca în final decizia să fie amânată pentru astăzi.
Contestaţiile vizează ambele proiecte de lege pentru care guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în parlament: primul de restabilire a echilibrului bugetar, inclusiv prin tăierile de pensii şi salarii, iar al doilea prin care se stabileşte recalcularea pensiilor speciale.
În aşteptarea deciziei Curţii, declaraţiile au curs ieri fără întrerupere. "Noi am făcut nişte legi constituţionale. Aşteptăm decizia Curţii", a afişat premierul Emil Boc un optimism rezervat. Un eventual răspuns favorabil a alertat însă opoziţia. "Curtea Constituţională dă examenul de independenţă faţă de Traian Băse scu şi de guvernul său. Spe - cialiştii noştri sunt pegătiţi pentru sesizarea organismelor internaţionale", a susţinut senatorul PSD Olguţa Vasilescu.
Planul B
Un posibil eşec la Curtea Constituţională, ce ar bloca punerea în aplicare a măsurilor de auteritate anunţate, este luat în calcul de reprezentanţii puterii. Din tabăra de la Palatul Victoria, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a vorbit, miercuri seară, la Realitatea TV, de un plan de rezervă, pe care însă nu a vrut săl facă public.
Nici dinspre Palatul Cotroceni n-au lipsit semnalele.
"Este o decizie foarte importantă şi de ea depinde ce se va întâmpla pe viitor în România. Dacă soluţia este declarată neconstituţională, atunci avem soluţia a doua, care este o soluţie, dar mai proastă: majorarea taxelor. Problema deficitului pe care nu îl mai putem, în momentul ăsta, acoperi, rămâne, indiferent ce va decide Curtea", a declarat ieri, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, la videochatul Realitatea.net.
"Dacă soluţia e declarată neconstituţională, avem soluţia a doua: majorarea taxelor.“, SEBASTIAN LĂZĂROIU, consilier prezidenţial
EFECTE
Pensia, redusă cu peste 15% în iulie dacă legea intră în vigoare de luni
Deşi guvernul Boc a vrut să aplice măsurile de austeritate începând cu 1 iunie, pentru a ţine în frâu deficitul bugetar, tăierile salariilor din sectorul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15% nu se pot implementa mai devreme de publicarea legilor în Monitorul Oficial.
EVZ a prezentat încă de la începutul lunii iunie că pensiile şi salariile nu vor scădea de la 1 iunie. De altfel, şi guvernul a modificat cele două proiecte de legi înainte de asumarea răspunderii în faţa parlamentului.
Salarii mai mici în august, pensiile scăzute în iulie
Potrivit ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, angajaţii din sectorul bugetar vor simţi reducerea veniturilor în luna august, întrucât majoritatea abia atunci îşi vor încasa drepturile salariale pe luna iulie. Asta dacă cele două legi vor fi declarate constituţionale.
În ceea ce priveşte pensiile, acestea vor fi mai mici din iulie, pentru că în luna iunie au fost distrubuite majoritatea acestora. Conform actului normativ, reducerile se aplică de la intrarea în vigoare a legii. În cazul în care acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial până la finele acestei luni, pensionarii vor primi în iulie pensia redusă cu peste 15%.
De exemplu, dacă legea va intra în vigoare de pe 29 iunie, pentru cele două zile din iunie (29 şi 30) se aplică reducerea cu 15%, însă, având în vedere că pensia a fost deja plătită, se va reţine o sumă de bani din cea achitată în iulie.
Asta înseamnă o scădere cu 16,5% la o pensie de 800 de lei în prezent. Diferenţa de 1,5 puncte procentuale revine din scăderea cu 15% pe ultimele două zile din iunie.
ANUNŢ. Salariul în sectorul bugetar va fi mai mic din august FOTO: MEDIAFAX