Pensiile românilor vor fi tot mai mici, spun experții. Peste 10 ani vom primi sub 30% din valoarea salariului

Pensiile românilor vor fi tot mai mici, spun experții. Peste 10 ani vom primi sub 30% din valoarea salariului Sursa foto: Dreamstime.com

Specialiștii în piața forței de muncă trag un serios semnal de alarmă legat de cuantumul pensiilor pe care românii le vor încasa peste zece ani. Toate calculele arată că acestea vor fi de 30 la sută din valoarea salariilor de zi.

Actualul sistem de pensii nu este sustenabil pentru termen lung. Baza cotizanților, adică numărul total al angajaților, este prea mic pentru a acoperi pensiile care vor intra în plată.

Din acest motiv, dacă Guvernul nu va interveni prin alocări suplimentare de fonduri la Bugetul Național de Pensii, valoarea pensiei care va fi în plată peste zece ani, adică 2033, va fi de aproximativ 30 la sută din valoarea veniturilor pe care angajații le au azi.

„Știm cu toții că sistemul de pensii din România este unul nesustenabil pe termen lung. Conform analiștilor, persoanele care urmează să se pensioneze în 10+ ani, vor avea o pensie de circa 30% din salariu. Șocul financiar va fi unul greu de suportat, vedat fiind faptul că acele persoane vor trebui să își coboare semnificativ standardul de viață. Cu siguranță că fiecare dintre noi dacă am fi avut 40.000 euro la 20 de ani pentru studii/prima mașină/locuință etc, am fi avut un start mai bun în viața de adult. Ei bine, dacă părinții din România ar economisi și investi alocația copiilor (250 lei) timp de 20 de ani într-un instrument financiar cu un randament de 10%, 40.000 de euro ar fi suma pe care ar putea-o oferi copilului”, a declarat Ion Soltinschi, consultant financiar al Mr.Finance.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât câștigă o familie de români

speciale de consultanții financiari arată că pentru anul 2022, veniturile medii ale unei familii de români a fost de 6.400 de lei, iar cea a cheltuielilor de 3.600 de lei.

Diferența, de aproape 1.800 de lei, sunt bani cu care românii au putut să meargă într-o vacanță sau să își cumpere lucruri de valoare de care aveau nevoie prin casă.

”România se află pe ultimul loc din UE la capitolul educației financiare. Mulți oameni nu sunt conștienți de importanța investițiilor sau nu au suficiente cunoștințe despre instrumentele și strategiile de investiții. Lipsa de informare și înțelegere poate determina reticența în a aloca resurse financiare pentru investiții. Realitatea la nivel de țară este mult mai sumbră pentru că, statistic vorbind, în jur de 70% din persoanele din România își iau sfaturi financiare de pe social media sau prieteni. Există posibilitatea ca acele persoane să nu primească cele mai bune sfaturi financiare, acest lucru reflectându-se și în nota primită la capitolul educație financiară, nota 2,2 din 10, ceea ce ne clasează pe ultimul loc în Europa,” a mai  declarat Ion Soltinschi, consultant financiar al Mr.Finance.