Pensiile pe luna iunie. Banii vor fi livrați mai târziu

Pensiile pe luna iunie. Banii vor fi livrați mai târziu Sursă foto: Dreamstime

Pensiile aferente lunii mai au fost virate, beneficiarilor, cu anticipație, la începutul lunii, înainte de Paște. Mulțumită acestei decizii, pensionarii au avut bani pentru cumpărăturile necesare sărbătorilor.

Odată ce zilele de sărbătoare s-au încheiat, majoritatea seniorilor încep să-și facă socotelile. Ei trebuie să-și drămuiască banii cu grijă dat fiind că următoarea pensie va veni cu întârziere.

Când vor ajunge pensiile în luna iunie

Vârstnicii, părinții și bunicii noștri, așa cum îi alintă politicienii, vor trebui să aștepte în jur de 40 de zile pentru următoarea pensie. Cum pensiile încasate, în majoritatea cazurilor, sunt la limita supraviețuirii, așteptarea va fi chinuitoare. Pensionarii vor trebui să-și drămuiască fiecare leu până când poștașul le va suna la ușă. Sau până când li se vor alimenta conturile, în iunie.

Decizia guvernului de a vira drepturile bănești anticipat, are două fațete. Pe de-o parte, oamenii s-au bucurat că au bani de sărbători. Pe de altă parte, în cazul celor mai mulți, care abia se descurcă de la o lună la alta, urmează o perioadă de privațiuni. Unii vor trebui să se împrumute sau să ceară ajutorul rudelor și apropiaților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pensiile au fost plătite în luna mai, în perioada 2-4 mai, la cererea premierului Marcel Ciolacu. Astfel, oamenii au avut bani suficienți pentru cumpărăturile de sărbători. Acum pensionarii trebuie să-și planifice cheltuielile cu grijă, pentru a rezista până la următorul termen de plată, pe 12 iunie sau poate chiar pe 13 iunie.

Pensii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul a plătit anticipat în mai

Guvernul a adoptat un act normativ prin care pensionarii și-au primit drepturile aferente lunii mai anticipat, înainte de Paște. Anunțul, cu un puternic iz electoral, îl indica pe Marcel Ciolacu drept inițiator al actului normativ.

„La solicitarea premierului Marcel Ciolacu, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern și un Memorandum pentru ca plata pensiilor să poată fi făcută înaintea sărbătorilor pascale. Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024”, transmiteau reprezentanții Guvernului.

Casa Națională de Pensii Publice a virat fondurile necesare Poștei Române și unităților bancare până pe 30 aprilie. Iar oamenii și-au primit pensiile mai repede, până pe 3 mai. Oamenii s-au bucurat fără să se gândească ce vor face cu pensiile după Paște când vor trebui să-și asigure sumele necesare supraviețuirii. Problema apare mai ales în cazul seniorilor care au venituri foarte mici.

legea pensiilor, pensionari

Credit foto: Dreamstime

Statistici despre pensiile românilor

În România, în evidențele Casei Naționale de Pensii Publice sunt luați în evidență un număr de 4.748.274 de pensionari, conform datelor din aprilie. Numărul este în scădere cu 4.274 persoane, comparativ cu luna precedentă. Pensia medie plătită acestora este de 2.248 de lei, conform datelor CNPP. Suma este similară salariului minim pe economie, plătit în România.

Cu alte cuvinte, indiferent cât au lucrat și cât au cotizat, pensiile românilor nu depășesc pragul de subzistență. Mai grav, din totalul pensionarilor, 632.361 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 636 de lei.