Evenimentul Zilei > Politica > Pensii speciale și pentru profesori! Cine a avut inițiativa
Pensii speciale și pentru profesori! Cine a avut inițiativa

Pensii speciale și pentru profesori! Cine a avut inițiativa

După ce s-au văzut cu pensiile lor speciale, parlamentarii s-au gândit și la alții. După ce au rezolvat problema aleșilor locali, 15 parlamentari au inițiat un proiect de lege care prevede introducerea pensiei de serviciu pentru profesori.

"Nişte oameni care o viaţă întreagă primesc nişte salarii de mizerie, vă daţi seama că ajung să aibă o pensie tot de mizerie, din păcate să le dăm posibilitatea de a primi, aşa cum primesc şi alţii, care nu ştiu dacă sunt mai importanţi sau la fel de importanţi pt interesul ţării, o pensie de serviciu", a declarat senatorul PSD, Cătălin Croitoru, citat de realitatea.net.

Mai exact, o pensie de 80% din venitul mediu brut din ultimele douăsprezece luni. Potrivit iniţiatorului, pensia profesorilor va creşte cu aproximativ 20%. Proiectul are o largă susţinere în rândul deputaţilor şi senatorilor, după cum susţine Cătălin Croitoru.

"Nu a existat nimeni care să aibă o obiecţie, toată lumea apreciază că în inv trebuie făcute reparaţii obligatorii, dacă vrem să nu se închidă şcolile, că acolo vom ajunge în curând învatamantul a fost practic sistematic nu neglijat, ci îngenuncheat", a mai spus Croitoru. 

În expunerea de motive, se precizează următoarele: "Uzura (fizică şi psihică) generată de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activă. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii".

În plus, senatorul PSD Cătălin Croitoru susţine că pensii speciale ar trebui să primească şi medicii.

Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor anul viitor.