Update. Noua lege a pensiilor, adoptată de Senat în regim de urgență

Update. Noua lege a pensiilor, adoptată de Senat în regim de urgență Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noua lege a pensiilor a fost votată în regim de urgență de Senatul României. Înainte de a fi trimisă la președinte spre promulgare, mai trebuie să treacă de Camera Deputaților.

Update 2 - Un senator PSD a votat împotrivă

Senatorul de Hunedoara Cornel-Cristian Resmeriță a fost singurul reprezentant al PSD care a votat împotriva noii legi a pensiilor.

Tot contra noului proiect a votat și fostul premier Florin Cîțu, de la PNL, dar aflat în relații proaste cu actualii lideri ai partidului.

De asemenea, Diana Șoșoacă și senatorii neafiliați Rodica Boanca, Ion Dragoș Popescu și Cosmin Marian Poteraș au votat contra proiectului impus de actuala coaliție PNL-PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lista cu votul, AICI.

Update - Noua lege a pensiilor, adoptată de Senat

Proiectul noii Legi a pensiilor a fost adoptat de Senat în regim de urgență.

Legea a fost aprobată cu 85 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 19 „abțineri”.

Proiectul de lege va merge, tot în procedură de urgență, la Camera Deputaților, for decizional pentru acest proiect legislativ.

Peste 5 milioane de români vor beneficia de pensii mai mari din 2024. Legea ar urma să intre astăzi în plen pentru votul final, însă în continuare se fac noi calcule legate de aplicarea ei. Fostul ministru Muncii a arătat în ce măsură vor fi rezolvate inechitățile dintre beneficiari.

Pensii mai mari din 2024

Legea referitoare la sistemul public de pensii ar urma să rezolve toate diferențele dintre veniturile bărbaților și ale femeilor. Conform vechilor calcule,  bărbații încasau întotdeauna pensii mai mici. Conform fostului ministru al Muncii a arătat cum vor fi rezolvate inechitățile.

„Vreau să înțelegeți că la doamne, până acum, se împărțea fie la 30 acel punctaj total, fie la 31. La bărbați întotdeauna s-a împărțit la 35. Deci bărbatul, întotdeauna primea o pensie mai mică. ”, a spus Marius Budâi.

În urma noilor majorări, în cazul în care bărbații și femeile au contribuit în mod egal la sistemul de pensii, calculele vor fi realizate aproximativ la fel.

,,Dacă avem o doamnă și un bărbat care au contribuit, să spunem relativ egal, adică unul are 100 de puncte, celălalt are tot 100 de puncte, dau exemple rotunde pentru a înțelege toată lumea, cele 100 de puncte de la doamnă până acum s-au împărțit fie la 30, fie la 31, cele 100 de puncte de la bărbat s-au împărțit la 35.”, a adăugat oficialul.

Conform fostului ministru, bărbații ar urma să aibă un avantaj în plus în recalculările aplicate în sistemul public de pensii.

Bărbații din România, avantajați de noua lege a pensiilor

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi calculate după o nouă formulă. Schimbările ar urma să fie aplicate în avantajul bărbaților, având în vedere că acești beneficiari încasau pensii mai vechi, conform vechilor calcule.

Fostul ministru al Muncii a arătat cum ar urma să se aplice majorarea punctului de pensie vizavi de indicele de corecție.

Oficialul a oferit ca exemplu situația unei femei care are 48,75 de puncte în plată. În acest sens, indicele de corecție este de 1,41. După aplicarea noii formule de calcul a pensiilor, femeia  va avea 57 de puncte.

,,La bărbat, avem aceeași situație, de 48,75 de puncte și va avea cu indicele de corecție 57 de puncte, dar noutatea vine în urma faptului că doamna va avea o pensie de 4365. Totodată, domnul, care a contribuit la fel, are acum 3991 de lei. După cele 57 de puncte, înmulțit cu noua valoare a VPR, amândoi vor avea o pensie egală de 4617 de lei. ”, a afirmat fostul ministru al Muncii.

Beneficiarii românia avantajați de recalcularea din sistemul de pensii

Marius Budâi. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ce pensii vor avea românii care au cotizat mai mult de 30 de ani la stat

Românii care au un stagiu de cotizare mai mare de 30 de ani vor avea pensii mai mari. Acestea vor fi majorate datorită punctelor de stabilitate acumulate în muncă de acești beneficiari. Budâi a precizat că noua lege nu majorează vârsta de pensionare, ci este concepută pentru a încuraja munca.

Punctele de stabilitate se referă la bonusul primit de românii care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 re ani. În cazul beneficiarilor care a lucrat peste două decenii și jumătate, dar nu mai mult de 30, punctele de stabilitate ajung la valoarea de 0,5 pe an. De asemenea, cei care au lucrat între 30 și 35 de ani vor acumulat 0,75 de puncte.