Pensii de 5.000 de lei pe lună! Mii de români le primesc deja. Cine sunt beneficiarii
- Lucian Ionescu
- 21 octombrie 2020, 06:09
O statistică făcută pe baza datelor furnizate de Casa Națională de Pensii arată că în România sunt opt persoane care au pensii peste 25.500 lei brut lunar, calculate pe baza contributivității.
Cea mai mare pensie din țară, calculată în luna iunie 2020, pe baza contributivității este de 33.000 de lei brut. Potrivit aceleiași surse, la nivel național sunt peste 27.000 de pensionari cu pensii de peste 5.000 de lei brut lunar.
Cum se stabileşte cuantumul net al pensiei din pensia brută
Din pensia brută se scade valoarea de 2.000 de lei care e neimpozabilă. Asupra rezultatului obţinut se aplică impozit pe venit de 10%. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei. Rezultatul obţinut e pensia netă.
Cea mai mare pensie plătită doar în funcţie de principiul contributivităţii se ridică la 33.235 de lei brut în iulie.
Spre deosebire de pensiile calculate pe baza contributivității, la Bugetul Asigurărilor Sociale (BAS), adică în funcţie de contribuţia de asigurări sociale virată la BAS pe parcursul vieţii profesionale a beneficiarilor, există și pensii de serviciu civilă.
Pensii la care nici nu îndrăznești să visezi vreodată
În luna iulie, un magistrat care a primit peste 78.600 de lei brut la pensie. Acestuia i s-ar fi cuvenit peste 4.500 de lei brut la pensie strict în baza contribuţiei de asigurări sociale virate la sistemul public de pensii; diferenţa dintre cât a încasat şi cât ar fi meritat, de peste 74.000 de lei brut, am virat-o de la Bugetul de Stat, adică din banii tuturor contribuabililor din ţara noastră.
A doua cea mai mare pensie stabilită doar în funcţie de principiul contributivităţii în iulie depăşeşte 28.500 de lei brut. Spre comparaţie, a doua cea mai mare pensie de serviciu civilă din luna iulie se ridică la 50.359 de lei brut şi a fost încasată tot de un magistrate.
Pensia acestui magistrat a fost plătită, în iulie, doar din Bugetul de Stat.
Menționă, că, pensia de serviciu a românilor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă se suportă doar din Bugetul de Stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Din acel moment, cota de pensie stabilită în funcţie de contribuţia virată la pensii pe parcursul vieţii active e plătită din Bugetul Asigurărilor Sociale, iar diferenţa până la nivelul pensiei de serviciu, care a fost stabilită prin legi speciale, e plătită din Bugetul de Stat. În România sunt aproape 5 milioane de pensionari
Cea de-a treia cea mai mare pensie de serviciu civilă din luna iulie e de 45.610 de lei brut şi a fost încasată tot de un magistrat. Acesta ar fi meritat în iulie, strict în funcţie de principiul contributivităţii, o pensie de 7.622 de lei brut. Diferenţa dintre cât a primit şi cât ar fi meritat, de peste 37.000 de lei brut, i-a fost plătită de la Bugetul de Stat.
Peste 4,93 de milioane de români au încasat, în iulie, pensie în sistemul public de pensii, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice, potrivit economica.net