Pensii 2022. Se schimbă formula de calcul pentru pensii. Care sunt noile criterii prevăzute în PNRR

Pensii 2022. Se schimbă formula de calcul pentru pensii. Care sunt noile criterii prevăzute în PNRRSursa: Arhiva EVZ

Pensii 2022. Reforma va cuprinde întregul sistem, nu doar anumite categorii. Pensiile vor fi calculate după o nouă formulă. De asemenea, se va modifica vârsta de pensionare și vor fi noi criterii de indexare. Reforma este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

România și-a asumat prin PNRR o reformă a pensiilor, însă și că nu va introduce categorii noi. Potrivit graficului, legea trebuie adoptată în Parlament până în trimestrul patru din 2022. Proiectul de lege prevede o nouă formulă de calcul a pensiilor, modificarea vârstei de pensionare și noi criterii de indexare.

Pensiile în curs de plată vor fi calculate după o nouă formulă. Parametrii vor fi corelați cu un procent din PIB (9,4% din PIB pe termen lung, adică în perioada 2022-2070). Reforma pensiilor prevede ca creșterile ad-hoc ale nivelurilor să nu mai fie admise.

Vor fi și noi criterii de indexare, în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB.

Care va fi noua formulă de calcul a pensiilor

Noua formulă de calcul a pensiilor are la bază numărul total de puncte realizat de titular având în vedere principiul contributivității, astfel încât cuantumul pensiei să țină cont integral de contribuțiile de asigurări sociale plătite, fără să mai intervină alți factori în stabilirea acestuia.

Din noua formulă de calcul este scos stagiul complet de cotizare. El va avea rol determinant doar în stabilirea eligibilității condițiilor categoriei de pensie, fără impact în noua formula de calcul pentru determinarea cuantumului pensiei și nu se va utiliza împărțirea numărului de puncte realizate la un numitor stagiu de cotizare.

Comisia Europeană a pus la dispoziția României prin Planul Național de Redresare și Reziliență 29,2 miliarde de euro. Din acest total, către Ministerul Muncii sunt virați 368,9 milioane de euro, iar o parte ar trebui să fie direcționați pentru reforma fiscală și reforma sistemului de pensii.

Pensionarea anticipată nu va mai fi susținută, ci se vor reduce semnificativ posibilitățile. Prin reforma pensiile se urmărește introducerea de stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani.

Crește vârsta de pensionare la femei

Vârsta de pensionare se va egaliza între femei și bărbați până în 2035, când toată lumea va ieși la pensie la 65 de ani. În prezent, bărbații au ajuns la acest prag, însă vârsta standard de pensionare la femei este de 61 de ani și 9 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani. Până în 2035, vârsta de pensionare la femei va ajunge la 65 de ani.

Creșterea vârstei de pensionare la femei:

- prezent: 61,9 ani

- 2023: 62 de ani

- 2030: 63 de ani

- 2035: 65 de ani

În ceea ce privește stagiul minim de cotizare, acesta este de 15 ani atât în cazul femeilor, cât și la bărbați. Stagiul complet de cotizare este egal în cazul ambelor sexe, acesta fiind de 35 de ani.

Reforma pensiilor va aduce o pensie minimă, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut.

Ne puteți urmări și pe Google News