Pensia minimă. Cât le plătește statul celor care n-au muncit o zi

Pensia minimă. Cât le plătește statul celor care n-au muncit o zi Sursa foto: Arhiva EVZ

Un român care a muncit la negru, fără să achite contribuții de asigurări sociale, sau care nu a muncit o zi în viața activă are dreptul la o pensie minimă, plătită de stat. Suma este majorată prin noua lege a pensiilor adoptată anul trecut.

Pensia minimă socială este plătită de stat românilor care au împlinit doar stagiul minim de cotizare. Potrivit legii, această formă de venit se plătește pensionarilor din sistemul public și celor din sistemul militar de pensii. Pensia minimă se plătește indiferent de data înscrierii în sistemul asigurărilor de stat.

Pensia minimă socială crește

Între beneficiarii acestui tip de venit se încadrează și cei care nu au muncit niciodată sau care au lucrat, la negru, fără contracte legale și fără să le fie plătite contribuțiile sociale.

Conform reglementărilor în vigoare, pensia minimă se stabilește ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. De la 1 ianuarie 2024, valoarea pensiei minime a crescut la 1.281 de lei, de la 1.125 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pensia minimă urmează să fie majorată din nou, la 1 septembrie 2024. Acest lucru se va întâmpla în contextul intrării în vigoare a tuturor prevederilor din noua lege a pensiilor.

Marea recalculare a pensiilor. Cât încasează lunar un fost profesor din România

Pensii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Nua formulă de calcul a pensiilor

Pensiile românilor vor fi calculate după o formulă nouă, începând cu luna septembrie a acestui an, conform reglementărilor din noua lege a pensiilor. Ministerul Muncii a prezentat formula de calcul, iar viitorii pensionari își pot estima singuri drepturile. Între acestea pensia minimă se stabilește pentru românii care nu au lucrat cu forme legale.

Formula se bazează pe un punctaj lunar. Acesta se stabilește prin raportare la venitul brut lunar realizat și la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul respectiv. Formula nu este tocmai simplă și trebuie urmărită cu atenție pentru a obține rezultatul corect.

„Exemplu: Ai un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net)? Îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale. Ce se întâmplă cu aceste puncte lunare? Se adună, se împart la 12 luni și rezultă punctajul anual”, au arătat reprezentanții ministerului într-un exemplu de promovare a formulei de calcul.

Ulterior, punctajele anuale acumulate se adună, iar rezultatul se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) pe anul respectiv. În 2024, valoarea acestui VPR este de 81 de lei.

Pensia minimă pentru români

A crescut pensia specială pe noiembrie

Sursa foto: Arhiva EVZ

Raportat la aceste calcule, oficialii ministerului stabilesc cum își pot calcula românii pensiile pornind de la un exemplu concret. Un lucrător care a cotizat 35 de ani și a obținut venituri contributive la nivelul câștigului salarial mediu brut acumulează 35 de puncte. Acestea se înmulțesc cu valoarea VPR (81 de lei pe 2024). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei. Pensia minimă se plătește românilor care nu au atins stagiul minim de cotizare sau care nu au lucrat cu forme legale

Conform Ministerului, la numărul total de puncte se mai adaugă și cele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă. Legea prevede câte 0,5 puncte pe an pentru cei care au contribuit între 26 și 30 de ani. Pentru cei ce activează mai mult, actul normativ prevede 0,75 puncte pe an.

„În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei”, arată Ministerul Muncii.