Pensia care nu depinde de politicieni. Cum afli totul în câteva minute

Pensia care nu depinde de politicieni. Cum afli totul în câteva minuteSursa foto: Pixabay

Cetățenii care vor să afle la ce fond le ajung banii de pensie privată pot accesa informația prin intermediul unei aplicații online. Aceasta este pusă la dispoziție de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pensii private. Cum poți afla detaliile legate de fondul în care ajung banii

Românii care vor să afle detalii legate de fondul pentru pensii private o pot face online. În anul 2023, conform ASF, aplicația a fost folosită de peste 400.000 de români.

Prin utilizarea platformei online, pusă la dispoziție de ASF, cetățenii pot afla imediat denumirea fondului în care sunt alocați pentru pensia privată. Astfel, direct de pe un calculator sau dispozitiv mobil, aceștia pot cere detaliile respective. În cererea online, aceștia trebuie să completeze prenumele, numele și codul numeric personal.

ASF

ASF. Sursa foto: Facebook

Solicitanții primesc răspunsul instant

Aplicația a fost lansată de ASF în anul 2016. În primii ani, solicitările erau procesate într-un termen de zece zile de la transmiterea lor. Ulterior, coordonatorii au implementat soluția care prevede transmiterea instantă a răspunsurilor.

Aplicația a fost dezvoltată ca răspuns pentru numeroasele solicitări ale cetățenilor. Majoritatea dintre aceștia nu cunoșteau fondul de pensii private la care sunt înscriși în urma repartizării aleatorii.

„Numărul de utilizatori care au accesat «Află la ce fond de pensii ești!» a crescut exponențial în ultimii ani, mai ales de când a fost introdusă posibilitatea de a afla instant fondul de pensii la care ești participant, prin simpla introducere a numelui, a prenumelui și a codului numeric personal. Astfel, dacă în anul 2020 aproape 52.500 de români au utilizat aplicația, în 2023 numărul acestora a ajuns la aproape 500.000 de consumatori unici”, conform ASF.

Lei, bani, pensii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensii private 2024. Interes crescut din partea românilor

În perioada 2016-2023, aplicația a fost utilizată de peste un milion de persoane. Aproape jumătate din totalul acestor solicitanți au accesat aplicația în 2023.

„În cei peste șapte ani de utilizare (2016 – 2023), aproape 1,1 milioane de persoane au accesat această aplicație, care a oferit consumatorilor din sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) o soluție digitalizată, transparentă, sigură din punct de vedere al prelucrării datelor cu caracter personal, rapidă și extrem de simplu de utilizat chiar și de către cei care au minime cunoștințe în utilizarea internetului.”, arată Autoritatea pentru Siguranță Financiară.