Penitenciarul din Copou, în război cu Primăria. Pagube de milioane de euro
- Emma Cristescu
- 7 martie 2024, 15:39
Reprezentanţii Penitenciarului din Copou susțin că de ani de zile încearcă să obţină aprobarea pentru construirea unui nou pavilion, dar că Primăria nu face nimic și că riscă să fie amendați de CEDO.
Penitenciarul din Copou vrea să construiască un nou pavilion, dar n-a primit acceptul Primăriei. Reprezentanții penitenciarului au declarat că această investiție este foarte importantă și că riscă să fie amendați de Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO) dacă nu fac asta.
Ce spun reprezentanții Penitenciarului din Copou
„Sistemul penitenciar are nevoie de această investiţie, iar nerealizarea acesteia va genera alte sancţiuni financiare asupra României din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului, sancţiuni care vor greva bugetul sistemului penitenciare, şi care pot fi suportate şi de comunitate în mod indirect, întrucât deţinuţii vor pleca din Penitenciar cu sume de bani considerabile fără a avea nicio implicare în activităţi de reintegrare social sau muncă, ci doar prin simplul fapt că au stat cazaţi în condiţii necorespunzătoare”, au reclamat oficialii închisorii ieşene.
Scandalul durează de ani de zile
Conflictul dintre Penitenciar şi municipalitate datează de mai bine de cinci ani, de când a fost demarat proiectul construirii unui nou pavilion de detenţie în incinta închisorii. Acesta urma să asigure suprafaţa minimă de 4 mp de spaţiu pentru fiecare deţinut impusă de normele europene. Un act depus în instanţă de Penitenciar indică o creştere exponenţială a despăgubirilor plătite de stat pentru condiţiile proaste de detenţie. Dacă în 2015 s-au plătit, în urma unor hotărâri CEDO, 459.000 euro deţinuţilor, suma a crescut la 1,3 milioane euro în 2016, la 2,3 milioane euro în 2017 şi la 3,2 milioane euro în 2018.
Un proiect de extindere a capacităţii de cazare a deţinuţilor a fost aprobat de Consiliul Local în 2008. La acea dată însă, nu s-a ajuns la demararea lucrărilor, din cauza restricţiilor bugetare provocate de criza economică. După 10 ani, Penitenciarul a reluat procedurile, înaintând spre aprobarea CL un PUZ actualizat, similar în esenţă cu cel din 2008. De această dată însă, proiectul a fost respins, dar fără ca municipalitatea să prezinte motivele concrete ale deciziei. În noiembrie 2020, Curtea ieşeană de Apel a obligat Consiliul Local să reia în discuţie PUZ-ul propus de Penitenciar şi să ia o decizie motivată asupra lui.
Penitenciarul din Copou cere sancționarea Primăriei
Penitenciarul a cerut sancţionarea financiară a Primăriei pentru faptul că nu a pus în aplicarea decizia Curţii de Apel din noiembrie 2020. Cu toate astea, reprezentanții Primăriei au declarat că sunt nevinovați. magistraţii Tribunalului au constatat că municipalitatea mimase soluţionarea problemei. În 2020, fusese obligată de instanţă să aprobe sau să respingă PUZ-ul propus de Penitenciar. În primul caz, pavilionul putea fi construit. În al doilea caz, Penitenciarul s-ar fi putut adresa justiţiei, în căutarea unui verdict favorabil. CL nici nu aprobase, nici nu respinsese proiectul. Îl pusese şi îl scosese de pe ordinea de zi. Alte demersuri nu mai fuseseră efectuate. „De altfel, nici în cursul judecăţii dosarului, deci nici ulterior lunii mai 2023 nu s-a dovedit efectuarea altor demersuri de către pârâtă”, au constatat judecătorii.
Aceştia au obligat Primăria la plata a 500 de lei pe zi până la punerea în aplicare a deciziei Curţii de Apel din noiembrie 2020. Sentinţa nu este definitivă, recursul declarat de CL intrând marţi pe rolul Curţii de Apel, potrivit ziaruldeiași.