Parlamentul European a votat ieri un nou set de reguli prin intermediul cărora să stopeze fluxul imigranţilor ilegali în ţările membre UE. Conform acestui proiect, orice imigrant considerat ilegal poate fi arestat pe o perioadă de 18 luni şi i se poate interzice intrarea în ţara respectivă timp de cinci ani.
Oficialii europeni estimează că în acest moment există peste opt milioane de cetăţeni care locuiesc ilegal în Uniunea Europeană.
Pachetul de legi a fost votat de majoritatea parlamentarilor europeni (369 de voturi pentru), însă a avut parte şi de opiniile contrare ale socialiştilor şi membrilor partidului Verde (197 voturi împotrivă şi 106 abţineri). Grupurile care militează pentru drepturile omului s-au opus şi ei noilor reguli.
Pentru redactarea acestui proiect au fost necesari mai bine de doi ani. Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene mai au încă doi ani la dispoziţie pentru a se adapta noilor cerinţe şi a implementa aceste reglementări.
În acest moment, durata perioadei pe care o persoană o petrece în arest din cauza statului de imigrant ilegal variază la nivelul tărilor UE. În Franţa perioada de detenţie este de maximum 32 de zile, în timp ce în Ungaria aceasta se poate extinde până la un an.
În Letonia, un arestat poate petrece maximum 20 de luni în închisoare, în timp ce în alte ţări perioada maximă nu este precizată. În noul text legislativ, se prevede faptul că perioada maximă de detenţie va fi de şase luni, extinsă în condiţii extreme până la un an.
De asemenenea, legea oferă posibilitatea celor descoperiţi de autorităţi să plece de bună-voie din ţara respectivă, într-un interval de 30 de zile, Odată expulzaţi, aceste persoane nu vor mai avea voie să reintre în ţară timp de cinci ani.
Directiva privind returnarea, vizează la rândul său prevenirea acestui fenomen, printr-o dublă abordare. Prima dintre ele se referă la decizia de reîntoarcere voluntară, iar cea de-a doua priveşte ordinul de repatriere, care se aplică atunci când reîntoarcerea nu a avut loc.
Mai mult decât atât, proiectul prevede înfiinţarea unui fond european pentru returnare. Astfel, în perioada 2008-2013, vor fi puse la dispoziţie 676 de milioane de euro, buget utilizat pentru oferirea de asistenţă juridică imigranţilor ilegali.
(13.37)