Evenimentul Zilei > Actualitate > Pe viață și pe moarte! Cozi interminabile la farmaciile din București. Mărturiile unei scriitoare
Pe viață și pe moarte! Cozi interminabile la farmaciile din București. Mărturiile unei scriitoare

Pe viață și pe moarte! Cozi interminabile la farmaciile din București. Mărturiile unei scriitoare

În atenția Ministerului Sănătății! De parcă panica, isteria și moartea împletite în numele de cod Covid-19 n-ar fi fost de ajuns, de mai bine de o lună un medicament de care depinde viața celor suferinzi din cauza tiroidei lipsește de pe rafturile farmaciilor.

În puținele locuri unde Euthyrox – pentru că acesta este numele medicamentului – se găsește, românii iau pur și simplu cu asalt unitatea, formând cozi imense. Dovadă și fotografia care ilustrează acest material, realizată în București.

„(…) Am fost nevoită să mă duc, dis-de-dimineață, la farmacie. Una anume, unde se zvonea că au adus un anumit medicament care îmi trebuie: Euthyrox”.

„Nu avem măști și Euthyrox”

Rândurile de mai sus aparțin Veronicăi Niculescu, jurnalistă, scriitoare și traducătoare, și reprezintă doar preambulul unui mesaj tulburător, turnat în cuvinte transparente. Iată-l!

„Probabil ați văzut în ultima vreme pe ușile farmaciilor anunțuri cu majuscule: «Nu avem MĂȘTI și EUTHYROX». Da, e criză de vreo lună și ceva de Euthyrox, medicament vital pentru cei ce suferă din cauza tiroidei. Un medicament banal – până ieri, alaltăieri. Unul fără de care nu prea poți funcționa” – menționează Veronica Niculescu.

Două ore la coadă. Degeaba!

„La farmacia cu pricina – continuă scriitoarea -, coadă de peste o sută de metri, în stradă, unde absolut toată lumea asta voia: banalul Euthyrox. Am petrecut aici fix DOUĂ ore. Căutam să ținem distanța. Ne uitam la Salvările cu personal în salopete albe, care goneau spre și dinspre spital. Am ajuns în față după exact două ceasuri, dar la fata din fața mea medicamentele s-au terminat”.

Mai mult: „Farmacistele erau epuizate. Ne-am răspândit, dezamăgiți. Nu-mi mai simțeam nici tălpile, nici spinarea. Am pornit pe jos spre a doua farmacie despre care se zvonea că ar fi primit medicamentul. Spre Aviatorilor. Acolo era deja afiș pe ușă: «Nu avem Euthyrox»”.

Alo, ne aude cineva?

Ultimele tușe: „Am ajuns înapoi acasă după patru ore de umblat după un medicament. Fără el. Știu, sunt alte priorități acum. Și totuși, parcă nu e normal să stai cu orele în stradă pentru un medicament de care au nevoie mii și mii de oameni. Ne aude cineva? (…) Situația e gravă, durează de ceva timp și e la fel în toată țara. Până să ne lovească vreun virus, ne lovim de ce nu ne așteptam”.

Chiar, ne aude cineva?

Foto: Veronica D. Niculescu