La Zagreb, turiștii sau iubitorii de istorie pot face un tour pentru a cunoaște viața fostului lider iugoslav, care a condus țara timp de aproape 30 de ani. O modalitate de a înțelege mai bine povestea și pilda lui Josip Broz, cunoscut drept Tito, de la al Doilea Război Mondial până la Războiul Rece.
Tito a devenit președinte al Republicii Federale Socialiste Iugoslavia pe 13 ianuarie 1953, după Ivan Ribar, și a rămas în funcție timp de 27 de ani, până pe 4 mai 1980, în ziua morții sale. Înainte de a veni la putere, Tito a fost co-fondatorul Partidului Comunist din Iugoslavia (KPJ) în 1920, la vârsta de 28 de ani. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, liderul comunist a condus rezistența partizană împotriva ocupației germane, contând și pe sprijinul Aliaților.
Tito a câștigat alegerile din 11 noiembrie 1945, în care s-a prezentat la cârma Frontului Național. Apoi, a fost numit prim-ministru și ministru de externe. În această perioadă, forțele iugoslave și Armata Roșie au fost implicate în deportarea și uciderea în masă a populațiilor etnice germane. Populația italiană din Istria, considerată fascistă, a suferit masacrele dolinelor.
Daniela Matievici, autoare și ghid turistic la "Walk with Tito", subliniază că la 42 de ani de la moartea sa, dezbaterea asupra acestei personalități politice este încă foarte prezentă și aprinsă. "Scopul turneului este să facă dezbaterea echilibrată, pentru că nu putem să nu recunoaștem faptul că Tito a fost și unul dintre giganții politici ai secolului al XX-lea".
Ideea acestui proiect a luat naștere în 2017, după ce autoritățile de la Zagreb au eliminat numele lui Tito din piața principală, de pe fiecare monument și de pe fiecare stradă. Una dintre ultimele măsuri luate de-a lungul anilor, pentru a încerca să îndepărteze orice urmă a unui trecut dureros în Croația. Totuși, există persoane care doresc să cunoască istoria și faptele.
Turul "Walk with Tito" începe de la Kumrovec, orașul natal al Mareșalului, la aproximativ 100 km de capitala Croației. De asemenea, este planificată o oprire în acea piață a gării feroviare, unde regimul croat pro-nazist a deportat sute de oameni în lagăre de concentrare și o oprire la pasajul numit după cele două surori eroine ale rezistenței, notează it.euronews.com.
(Traducerea Rador)