Cum ar fi că într-o bună zi să ne trezim din somn în….alt corp? Multe filme au dezbătut acest subiect şi multe s-au scris, însă până acum nimeni nu s-a trezit cu adevărat într-un corp care nu era al lui!

Există însă multe persoane care ar dori din toată inima că acest lucru să fie posibil. Printre acestea se numără şi Valeri Spiridonov un cetăţean rus din oraşul Vladimir, care din cauza unei boli rare degenarative de la vârstă de un an este imobilizat într-un scaun cu roţi. În vârstă de 30 de ani, de profesie informatician, Spiridonov ar da orice să aibă o viaţă normală. Sănătatea lui continuă să se înrăutăţească şi nu sunt speranţe că lucrurile să se schimbe în viitor. Ce-i rămâne lui Valeri? Un viitor sumbru!

Iată însă că un chirurg italian, Sergio Canavero, a declarat recent că este în stare (vom vedea în ce condiţii) şi ar vrea să efectueze primul transplant de cap din istorie! O nebunie – un adevărat Frankenstein!

Valeri Spiridonov nu a stat pe gânduri: l-a contactat pe Canavero şi s-a oferit voluntar pentru acest prin transplant. Nu că Valeri ar fi un nebun care vrea să se sinucidă – însă nu are de ales. Este gata să accepte enormul risc al acestei operaţii. Şansele de succes sunt infime – circa 1 la 17000! Şi asta în cazul în care există o compatibilitate perfectă între donator şi Valeri. Şi cu toate astea Valeri este pregătit.

Cum ar urmă să se desfăşoare aceast transplant? Ar fi necesară participarea a mai mult de 100 de chirurgi pe o durata de circa 36  ore. Capul lui Valeri ar trebui detaşat de corp şi răcit; la fel şi corpul donatorului. Răcirea are scopul de a mari timpul de supravieţuire al celulelor (miscorand metabolismul).
Capul ar urmă să fie legat de noul trunchi, partea cea mai delicată fiind legătură cu măduva din coloana vertebrală. Această parte ar trebui efectuată rapid – întrucât creierul nealimentat cu oxigen riscă oricum să moară sau să fie grav afectat.

După ce capul a fost ataşat noului corp, pacientul ar trebui menţinut în comă farmacologică cam o luna pentru a se evita că mişcările acestuia să pericliteze operaţia şi legătură creierului cu măduva din şira spinării.
Costul acestei operaţii a fost estimat că fiind în jur de 11 milioane de dolari şi Sergio Canavero a făcut apel la privaţii bogaţi să finanţeze procedura.

Mulţi chirurgi sunt extrem de sceptici şi consideră că este o nebunie efectuarea unei asemenea proceduri.
În trecut însă alte transplanturi erau considerate că fiind imposibile. Cel al inimii – care a fost realizat pentru prima dată în 1967; cel al maanilor – primul a fost realizat în 1198, sau chiar şi cel al fetei – realizat în urmă cu câţiva ani.
Vom ajunge oare să putem realiza transplantul capului?

Dacă această operaţia va avea succes, cum se va simţi persoană care a primit un nou corp? Ţinând cont că şi în cazul transplanturilor de mâna, de exemplu, au existat situaţii în care cei care au primit nouă mâna au dorit la un moment dat să scape de ea, întrucât nu o simţeau că aparţinându-le.

Există multe probleme medicale, dar şi etice.

Valeri Spiridoniv însă nu are de ales – tintui într-un scaun, este că şi cum ar trăi deja fără un corp; visul lui de a putea merge, de a paşi pe o pajişte de exemplu, ar putea fi realizat dacă  Canavero va reuşi să convingă comunitatea ştiinţifică şi să găsească fondurile necesare pentru a realiza nebunească idee.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro

Te-ar putea interesa și: