Pe „banca suspinelor” s-au îmbolnăvit de inimă

Pe „banca suspinelor” s-au îmbolnăvit de inimă

Mari antrenori din fotbal s-au ales cu probleme cardiace, din cauza stresului provocat de o meserie care uzează încet și sigur

Niciunde nu se trăiește mai intens un meci de fotbal așa cum se face pe banca tehnică. O poate confirma orice jucător care n-a prins primul „unsprezece”, dar mai ales antrenorii.

Sintagma „a fost un meci de infarct” face parte din „limbajul de specialitate” al fotbalului și poate fi demonstrată privind și istoricul medical al multor tehnicieni. Mircea Lucescu, Emeric Ienei, Cornel Dinu, Gerard Houllier, Jock Stein sau Manolo Preciado au avut mari probleme cardiace ce pot fi puse și pe seama activității cu grad ridicat de stres. La 70 de ani, Mircea Lucescu a văzut cam tot ce se poate vedea în fotbal și mai mult decât atât.

Fost mare jucător al echipei Dinamo, dar și al echipei naționale, „Il Luce” a debutat ca antrenor la vârsta de 34 de ani, pe banca echipei Corvinul Hunedoara, în 1979.

„Riscul e trecut în caietul de sarcini”

A trecut în carieră pe la prima reprezentativă a României, Dinamo, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid, Inter Milano, G a l a ta s a - ray, Beșiktaș și Șahtior Donețk. A a - dunat succese, dezamăgiri, frustrări și împliniri. Primele probleme de sănătate au apărut în toamna anului 1992 . Lucescu lucra la Brescia, iar în timpul unui antrenament a suferit o criză ischemică. Antrenorul a ajuns de urgență la spital și a fost forțat să ia o scurtă pauză. „Am o meserie în care riscul este trecut în caietul de sarcini”, spunea Lucescu.

Mircea Lucescu a început  să antreneze în 1979, la Corvinul, iar în prezent lucrează la Șahtior

Necazurile cu inima s-au agravat în 2009. La Donețk, românul a suferit un preinfarct și a fost operat imediat de o echipă de medici ucraineni. Lucescu a fost sfătuit să se retragă, dar n-a ținut cont de indicațiile medicilor. „Fotbalul este viața mea ! N u pot să renunț.”, a spus antrenorcul care tocmai a început un nou sezon cu „minerii” de la Șahtior.

„Procurorul” a trăit mari drame în fotbal

Cornel Dinu (67 de ani) a fost internațional reprezentativ al echipei naționale și un antrenor spumos. „Procurorul” a stat și pe banca primei reprezentative, fiind dat afară în 1993, după un meci de pomină cu Cehoslovacia, pierdut cu 2-5. La Dinamo, în 2000, a trăit un adevărat „meci de infarct”, atunci când „roș-albii” au pierdut cu 4-5, în „Groapă”, în fața celor de la Foresta Suceava, după ce au condus cu 4-0. Dinu s-a retras din antrenorat în 2003 și a ocupat funcții administrative. În 2011, a suferit un infarct miocardic acut și i-a fost montat un stent. A fost supus unei intervenții de bypass coronian și a trecut cu bine peste momentele critice. „Din infarctul acela aș fi putut să nu mai ies”, a spus Cornel Dinu în momentul în care a fost externat de la Spitalul Floreasca.

FOTO: Cornel Dinu

Ienei a renunțat în 2000

Emeric Ienei (78 de ani) a avut o activitate de antrenor marcată de câștigarea Cupei Campionilor Europeni (1986), dar și de cele două mandate pe banca echipei naționale, cu care a ajuns în „optimi” la Campionatul Mondial din 1990 și în „sferturi” la Campionatul European din 2000. A debutat pe banca Stelei, în 1973, ca „secund”, iar în 1975 a devenit „principal”. Șase mandate a avut în Ghencea și a mai lucrat la FC Bihor, naționala Ungariei sau Universitatea Craiova. În 2000, a decis să pună capăt carierei de antrenor, preferând să se dedice altor activități. În 2012, Ienei a fost operat pe cord deschis, la „Institutul Inimii” din Cluj și i s-au efectuat trei bypassuri. În prealabil, fostul tehnician acuzase o stare de oboseală și dureri în piept. După intervenția chirurgicală, Ienei s-a recuperat bine și nu a mai avut probleme majore de sănătate.

FOTO: Emeric Ienei

Marele Stein s-a stins după fluierul final

Fotbalul din Marea Britanie a avut unul dintre cei mai străluciți antrenori: Jock Stein (foto stânga). Scoțianul era doctor în fotbal, deși a lucrat ca miner înainte de a deveni jucător profesionist și tehnician. Faima lui s-a scris în 1967, an în care, alături de Celtic Glasgow, a devenit primul tehnician din Regatul Unit care a câștigat Cupa Campionilor Europeni.

FOTO: Jock Stein (foto dreapta) si Alex Ferguson (stanga)

S-a tipărit, însă, în istoria fotbalului data neagră de 10 septembrie 1985. Stein era selecționerul Scoției, iar naționala „cimpoiului” încerca să ajungă la Cupa Mondială din 1986. Însă, remiza cu Țara Galilor, de la Cardiff, i-a fost fatală regretatului antrenor. Meciul de pe „Ninian Park” s-a terminat 1-1, iar din cauza mizei foarte mari, Jock Stein a suferit un atac de cord la sfârșitul partidei și a murit în scurt timp în camera medicală a stadionului. S-a stins la vârsta de 62 de ani, dar a rămas o sursă de inspirație pentru tânărul - de atunci - Alex Ferguson (dreapta).

Inima l-a făcut să renunțe

Francezul Gerard Houllier (67 de ani) a făcut furori în cariera sa de antrenor pe băncile echipelor PSG, Liverpool și Olympique Lyon. În 2001, pregătea formația din orașul legendarilor Beatles, iar în timpul unui meci cu Leeds a acuzat dureri mari în piept, fiind, ulterior, supus unei intervenții chirurgicale de peste 11 ore. A continuat apoi, la Lyon și Aston Villa. În aprilie 2011, Houllier a fost internat de urgență într-un spital de urgență din Birmingham, după ce a acuzat dureri în piept. Acesta a fost semnul pentru ca tehnicianul francez să-și dea seama că are o inimă prea slabă pentru a mai rezista în fotbal și a renunțat la cariera de tehnician.

FOTO: Gerard Houllier

A semnat și a murit

Spania a fost cutremurată în 2012. Abia instalat pe banca tehnică a lui Villareal (atunci, retrogradată în eșalonul secund), Manolo Preciado (foto) a decedat în aceeași zi în care semnase un contract valabil pe un an cu „Submarinul Galben”. Un stop cardiac i-a pus capăt zilelor la vârsta de 54 de ani, la câteva zile după ce avusese de suferit din cauza unui virus puternic. Preciado a fost încercat de viață înainte ca lui să i se oprească inima. Și-a pierdut pe rând, tatăl (călcat de mașină), soția (răpusă de cancer), dar și băiatul cel mic (accident de motocicletă) .

FOTO: Manolo Preciado