Pe aripile fotbalului

Pe aripile fotbalului

Cariera "Gascanului", Printul din Trivale, este una dintre cele mai frumoase povesti adevarate despre fotbal, destin, geniu, iubire si loialitate.

Talentul urias al „Gascanului” a nascut istorii, care, spuse din gura-n gura, s-au transformat in folclor, silueta lui Gicu Dobrin crescand treptat pana la dimensiunea unui artist al poporului.

„Printul din Trivale” a  ramas inegalabil pentru cei care l-au vazut jucand si idolul din povesti al celor care n-au avut privilegiul sa-i fie contemporani. Multi fani spun ca Dobrin a fost cel mai valoros jucator roman din toate timpurile, altii sustin ca a fost cel mai talentat. Cu totii sunt insa de acord ca a fost cel mai nedreptatit dintre fotbalisti.

Descoperit pe „Maracana”

Nicolae Dobrin a avut in viata mult ghinion, dar si un dram de noroc. Pusti talentat, Gicu a fost remarcat pe „Maracana”, celebrul maidan al Pitestiului, de Leonte Ianovschi, marele descoperitor de talente argesean. Ianovschi avea obiceiul sa umble prin coclaurile Pitestiului in cautare de fotbalisti.

„Nu mai vazusem asa ceva pana la el”, avea sa marturiseasca, ulterior, Ianovschi despre prima intalnire cu Dobrin. „Facea cu mingea lucruri uluitoare”. Cu privire la descoperirea lui Nicolae Dobrin mai circula o varianta. Povestea spune ca autocarul echipei FC Arges s-a defectat chiar in apropiere de „Maracana” si, fiindca jucatorii se plictiseau, au incins o miuta cu baietii de cartier. Dobrin a reusit sa-i fascineze pe toti cei prezenti, dupa care a fost chemat la juniorii gruparii din Trivale, unde a continuat sa incante.

Inceput de poveste Incepand cu aprilie 1958, Gicu nu s-a mai dus pe „Maracana” decat atunci cand dorul de o miuta, avand drept miza o intalnire cu prietenii, il chinuia. Dupa inregimentarea la FC Arges, a fost imediat selectionat in nationala de juniori a Romaniei.

Gicu Dobrin ramane in istoria primei noastre divizii si prin varsta precoce la care a fost aruncat in focul primului esalon. Avea mai putin de 16 ani atunci cand debuta (pe 1 iulie 1962) intr-un meci Stiinta Cluj - Dinamo Pitesti.

Pe 1 iunie 1966, Dobrin a bifat si prima selectie in nationala Romaniei, intr-un meci impotriva Republicii Federale a Germaniei, disputat la Ludwingshafen si pierdut de „tricolori”, scor 0-1.

Dobrin a contribuit decisiv la calificarea Romaniei, dupa 32 de ani, la Cupa Mondiala. Turneul mexican din 1970 a fost insa cea mai urata amintire din cariera „Gascanului”, care n-a jucat nici macar un minut, din cauza unui conflict cu antrenorul si cu o parte dintre coechipieri.

Cel mai bun fotbalist al anului 1971

Dobrin a dat repede uitarii episodul Mexic 1970. A fost rechemat la echipa nationala un an mai tarziu, in noiembrie, si s-a dus, desi jurase ca nu se va mai prezenta la convocari. Era nevoie de el la meciul cu Cehoslovacia, din preliminariile Campionatului European.

A inscris golul victoriei! Dupa reusita, Rica Raducanu l-a carat in spate pana la mijlocul terenului, multumindu-i astfel lui Dobrin pentru faptul ca il salvase, dupa gafa de la golul egalizator al oaspetilor. Aproximativ 100.000 de spectatori prezenti in tribunele stadionului „23 August” si alte cateva milioane de ascultatori si telespectatori ii faceau plecaciuni „Printului din Trivale”.

La finalul lui 1971, Dobrin a fost declarat, pentru a treia oara, cel mai bun fotbalist roman. Din pacate, a fost si pentru ultima oara. Si asta in ciuda faptului ca Dobrin avea sa mai straluceasca multi ani.

In vara anului 1972, Argesul, cu „Gascanul” pe post de dirijor, cucerea primul titlu din istorie. Antrenor al pitestenilor era Florin Halagian, coechipier al lui Dobrin in meciul de debut al acestuia la FC Arges, cu zece ani in urma. In decembrie, acelasi an, Gicu a fost invitat de Real Madrid la meciul de retragere al legendarului Gento. Madrilenii l-au dorit mult pe Dobrin, dar transferul a cazut fiindca Nicolae Ceausescu n-a vrut sa-l vanda, iar „Gascanul” n-a dorit sa fuga din tara.

Si cel de-al doilea titlu din vitrina gruparii din Trivale, cucerit in 1979, ii apartine, in proportie de 90 la suta, lui Dobrin. A batut de unul singur Dinamo, chiar in „Stefan cel Mare”, in ultima etapa de campionat, dupa o prestatie uluitoare. Nimeni nu a pus la indoiala victoria Argesului, chiar daca, de fapt, era izbanda „Gascanului”. Dinamo - FC Arges, scor 3-4, a reprezentat lucrarea de doctorat in fotbal a lui Dobrin.

Exilul lui Dobrin

Desi a refuzat sa paraseasca pe FC Arges, marea sa dragoste, pentru a merge la Dinamo, in ciuda presiunilor inimaginabile la care fusese supus, Dobrin a socat in sezonul 1980-1981, cand a acceptat sa joace la CS Targoviste, in Divizia B. Conform unor apropiati, suma pentru care „Gascanul” a lasat-o pe FC Arges si s-a dus in „B”, la CS Targoviste, a fost de 80.000 de lei. Echivalentul unei Dacii 1.300 pe vremea aceea.

Dobrin, ca Maradona

La Targoviste, Dobrin a fost primit ca un rege. Era provocarea de care Gicu avea nevoie, pentru a-si trai a doua tinerete in fotbal. Stadioanele erau arhipline la toate meciurile celor de la CS Targoviste, indiferent unde evolua noua echipa a lui Dobrin. Printr-o decizie „capitalista”, televiziunea publica reuseste sa transmita, fie si pe „2”, derby-urile in care era implicata echipa sa. Geniul „Gascanului” a facut inca o data diferenta.

Nicolae Dobrin a fost omul providential al echipei CS Targoviste in acel  campionat. Cu el in echipa, gruparea damboviteana a reusit promovarea in prima divizie. „Gascanul” a ramas langa Turnul Chindiei pana la finalul turului.

Din teren, pe banca

Dupa un parcurs de toamna slab, FC Arges s-a rugat de Dobrin sa revina acasa. De aceasta data ca antrenor principal. Gicu nu putea ramane imun la suferintele echipei sale de suflet si, pe 5 ianuarie 1982, s-a intors in Trivale. Lumea il dorea, insa, si in teren. Nimeni nu accepta ca marele Dobrin sa se lase vreodata de fotbal. Avea insa 35 de ani si, chiar daca mai putea juca, a decis sa se retraga la finalul campionatului, nu inainte de a mai oferi cinci reprezentatii. Au fost ultimele.

CARIERA DE EXCEPTIE Descoperitor de talente

Nicolae Dobrin a insemnat pentru FC Arges aproape ceea ce a reprezentat Diego Maradona pentru Napoli. „Gascanul” a debutat la 14 ani si 10 luni, fiind la momentul acela cel mai tanar jucator care a evoluat in prima divizie. „Printul din Trivale” a ramas fidel clubului la care a crescut si pe care, cu imensul sau talent, l-a innobilat. Cu Dobrin pe teren, FC Arges a cucerit doua

titluri in sezoanele 1971-1972 si 1978-1979. In aceeasi perioada, „alb-violetii” au reusit, gratie geniului lui Dobrin, rezultate de rasunet in cupele europene. Din Trivale au plecat invinse Real Madrid, FC Valencia, Panathinaikos, AEK Atena, Toulouse etc.

Echipa nationala a fost, de asemenea, dependenta de geniul lui Dobrin. Calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970 n-ar fi fost posibila daca „Gascanul” nu marca in poarta Portugaliei, echipa legendarului Eusebio. Dupa ce si-a incheiat cariera de fotbalist, Dobrin a incercat si cariera de tehnician, la FC Arges (patru mandate), la CS Targoviste si FC Botosani, dar si la nationala de tineret.

Constatand ca de pe banca tehnica nu mai poate obtine performantele pe care le-a avut ca jucator, Dobrin a parasit usor-usor breasla. El a infiintat apoi „Scoala de fotbal Nicolae Dobrin” de unde s-au lansat in fotbalul mare jucatori precum Razvan Rat si Vasile Maftei.

REMEMBER Nicolae Dobrin > Data si locul nasterii: 26 august 1947, Pitesti

> Primul meci in Divizia A: 1.07.1962 (Stiinta Cluj - Dinamo Pitesti 5-1)

> Ultimul meci in Divizia A: 14.06.1983 (FC Arges - FC Bihor 2-0)

> Primul meci la echipa nationala: 1.06.1966 (RF Germania - Romania 1-0)

> Primul gol in echipa nationala: 26.11.1966 (Italia - Romania 3-1)

> Ultimul meci la echipa nationala: 27.04.1980 (Romania - RD Germana 2-2)

> Primul meci in cupele europene: 28.09.’66 (Dinamo Pitesti - FC Sevilla 2-0)

> Primul gol in cupele europene: 26.10.’66 (Dinamo Pitesti - Toulouse 5-1)

Echipe la care a evoluat:

> FC Arges (Dinamo Pitesti): 1959 - 1981 si 1982-1983

> CS Targoviste: 1981 - 1982

Meciuri/goluri: > Divizia A: 409/111

> Echipa nationala: 47/6

> Cupele europene: 25/8

Cel mai bun fotbalist roman al anului: 1966, 1967, 1971

Campion al Romaniei: 1972, 1979

Cariera de antrenor

> In Liga I, a antrenat numai pe FC Arges in 4 mandate (1982-1985, 1992, 1998-1999, 2001). In total 138 de jocuri.

> In Liga a II-a a pregatit formatiile CS Targoviste si FC Botosani.

> Echipa nationala de tineret: 6 jocuri in 1992.

Cititi si:

27 octombrie: Povestea dezamagirii de la Guadalajara 

Printul, un bun national 

Cum a ratat intalnirea cu marele Real Madrid  

Doamne, da-i o minge! 

Romania s-a oprit cu un nod in gat 

Comentariile EVZ:

GRIGORE CARTIANU: La mormantul tau, Dobrine... 

RADU PARASCHIVESCU: Frondeurul 

ALIN PAICU: Cronica unui dinamovist  

ANDREI CRACIUN: Regatul "Printului" Dobrin  

MIRCEA MIHAIES: Putini fotbalisti au fost mai umani 26 octombrie:

A murit Dobrin Exilul lui DobrinDobrin va fi inmormantat langa stadion. Plans de toata lumea! Regatul "Printului" Dobrin Momente de reculegere la toate meciurile Decorat de Basescu Plecat-a Printul! Editie speciala EVZ Sa scriem impreuna povestea Pitestiului lui Dobrin!

Vezi imagini memorabile cu Nicolae Dobrin 

Ne puteți urmări și pe Google News