La începutul anilor 90, prăbușirea Uniunii Sovietice a declanșat o serie de conflicte în întreg spațiul ex-sovietic, de exemplu cele din Transnistria și Nagorno-Karabakh. Astăzi, asistăm la un proces similar. Supremația mondială militară și economică a Statelor Unite este contestată, iar odată cu ea și "Pax Americana". Drept urmare, statele nemulțumite de actualul status quo încep să-și pledeze din nou cauzele revizioniste.
"Pax Americana" e pe ducă.! Ultimul exemplu că lumea se îndreaptă, din nou, spre o perioadă de mari frământări vine din America de Sud.
"Pax Americana" e pe ducă
Argentina susține că misiunea sa de a recupera Falkland (numite Malvinas de argentinieni) „nu privește doar Argentina, ci și întreaga regiune”. Mai mult, guvernul de la Buenos Aires anunță că a restabilit sarcina de a prelua insulele ca „politică de stat”.
Noile arme ale lui Putin înspăimântă Occidentul! Testele au fost spionate
Secretarul pentru Malvinas, Antarctica și Insulele Atlanticului de Sud al Ministerului argentinian de Externe, Daniel Filmus, a declarat că revendicarea suveranității asupra Insulelor Falkland este o preocupare a întregului bloc comercial sud-american Mercosur. Organizația Mercosur este un bloc comercial regional din America de Sud. Organizația a fost înființat prin Tratatul de la Asunción în 1991, iar de curând a început să afirme și poziții politice pe scena internațională. Astfel, în decembrie 2020, administrația Mercosur a declarat că va afirma sprijinul său deplin pentru drepturile Argentinei de a iniția acțiuni legale împotriva „activităților ilegale, neautorizate, care implică exploatarea resurselor naturale din insulele Malvinas”.
Argentina pretinde din nou Insulele Malvinas
În ultimul interviu acordat agenției naționale de știri, Filmus s-a folosit de sprijinul aliaaților din America de Sud pentru a promova dezideratele țării sale. „Sprijinul permanent al Mercosur pentru drepturile suverane argentiniene asupra insulelor Malvinas arată că este o cauză care nu privește doar țara noastră, ci și blocul regional.
„De la început, Mercosur a susținut drepturile argentiniene, a condamnat uzurparea și militarismul britanic. De asemenea, a sprijinit apărarea suveranității asupra resurselor naturale care aparțin Argentinei.
Financial Times anunță războiul între SUA și China. Totul va porni de aici
Mercosur a solicitat îndeplinirea cererii de dialog bilateral, astfel cum a fost propusă prin rezoluția ONU 2065". „Acordul semnat săptămâna trecută la Geneva, la Crucea Roșie Internațională, care începe a doua fază a inițiativei umanitare care va identifica soldații argentinieni care au căzut luptând curajos în Malvinas, este rezultatul unei politici de stat care a început în 2012 și care, după mulți ani de așteptare, a permis deja 115 familii să-și identifice și să-i onoreze pe cei dragi.
Vom continua să lucrăm pentru a încheia cu identificarea tuturor celor căzuți”.
Argentinienii cere retragerea militarilor britanici
Filmus contestă, de altfel, drepturile Marii Britanii de a menține o prezență militară în Falkland.
Vorbind cu jurnaliștii de la Télam, Filmus a declarat: „Argentina și toate organizațiile multilaterale din care face parte, au condamnat prezența militară britanică în Atlanticul de Sud.
"Această bază nu are în niciun caz un motiv defensiv, deoarece Argentina a reiterat că singura modalitate de a recupera exercițiul suveranității (asupra insulelor) este pe calea păcii și a dialogului.
„Obiectivul principal al prezenței militare este de a asigura accesul și controlul britanic al Antarcticii, coridorul bi-oceanic dintre Atlantic și Pacific și de a se asigura că Regatul Unit poate continua să exploateze resursele naturale ale întregii regiuni. Ministerul argentinian de externe a condamnat cu fermitate decizia lui Boris Johnson de a menține o prezență militară în insule”. Primus a reproșat, de asemenea, Marii Britanii că nu e deloc preocupată de interesele economice ale locuitorilor insulelor și că i-a exclus pe aceștia din acordul economic post-Brexit cu Uniunea Europeană, scrie Daily Express.
Războiul din 1982
Argentina și Marea Britanie au fost implicate în 1982 într-un conflict militar pentru controlul Insulelor Falkland și a Insulelor Georgia de Sud și Sandwich de Sud. Războiul a început vineri, 2 aprilie 1982, prin invadarea și ocuparea Insulelor Falkland de către argentinieni, urmată de invadarea și ocuparea Insulelor Georgia de Sud și Sandwich de Sud în ziua următoare. Trei zile mai târziu, guvernul britanic a trimis o forță navală de intervenție pentru a-i alunga cu forța armelor pe invadatori. Conflictul militar s-a încheiat după 74 de zile, prin capitularea forțelor argentiniene pe 14 iunie 1982, și restabilirea controlului britanic asupra insulelor. În urma conflictului, 649 militari argentinieni, 255 militari britanici și trei localnici din insule și-au pierdut viața, notează Wikipedia.