In ceea ce priveste artele plastice, Iasiul nu se poate lauda cu prea multe evenimente memorabile.
Desi istoria sa este plina de fapte culturale iesite din comun si de personalitati exemplare, contemporaneitatea se asaza mai curand intr-un provincialism confortabil si bland.
Poate ca spiritul contemplativ si predispozitia lirica, atat de puternic asociate spatiului moldav, nu au reusit sa se adapteze prea repede la noua dinamica a vietii romanesti.
Si totusi, cam de-o jumatate de an s-a intamplat ceva atat de surprinzator in dulcele targ al Iesilor incat acesta si-a pierdut, pe moment, capacitatea de reactie adecvata. Mai exact, nu prea a reactionat.
Evenimentul cu pricina il reprezinta deschiderea Galeriei Eleusis, gazduita in holul Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu” si coordonata de prof. Emil Stratan.
Noutatea acestei galerii nu consta neaparat in faptul ca organizeaza expozitii de o foarte buna calitate, indiferent daca este vorba despre arta contemporana sau de cea istoricizata, ci in incercarea de a crea manifestari complexe in care limbaje artistice diferite se asociaza si se manifesta unitar.
Muzica, literatura si pictura alcatuiesc aici cadrul obisnuit in care se regasesc toti cei interesati de actul cultural, insa cu adevarat spectaculoasa este relatia literatura-arte plastice in proiectul unor editii bibliofile cu totul neobisnuite.
Au aparut pana acum carti in douazeci de exemplare semnate de Mihai Ursachi, Lucian Vasilescu, Ioanid Romanescu, Serban Foarta, Ioan Es. Pop, continand desene originale realizate de artisti plastici notorii, printre care Francois Pamfil, Aurel Vlad etc.
Cea mai recenta expozitie deschisa la Galeria Eleusis priveste un veac de pictura romaneasca, mai exact sec. XIX-XX, reunind lucrari semnate de Ipolit Strambu, Octav Bancila, Sabin Popp, Dimitrie Mihailescu, Marius Bunescu, Stefan Dimitrescu, Nicolae Darascu, Samuel Mützner, Magdalena Radulescu, Aurel Baesu, Gheorghe Vanatoru si multi altii, de aceeasi anvergura.
In cadrul expozitiei s-au lansat cartile lui Serban Foarta/Francois Pamfil si Ioan Es. Pop/Aurel Vlad, iar Mircea Tiberian si Liviu Butoi au asigurat cadrul muzical in acest paradis regasit al tuturor artelor.