Evenimentul Zilei > Social > Paul Goma a primit Crucea Basarabiei. Arhiepiscopul Parisului a obținut un loc de veci pentru scriitorul anticomunist
Paul Goma a primit Crucea Basarabiei. Arhiepiscopul Parisului a obținut un loc de veci pentru scriitorul anticomunist

Paul Goma a primit Crucea Basarabiei. Arhiepiscopul Parisului a obținut un loc de veci pentru scriitorul anticomunist

Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a decis decorarea post-mortem a scriitorului Paul Goma cu distincția Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni, "ca semn de prețuire a mărturisirii creștine din opera sa și pentru curajul de a înfrunta dictatura ateistă, de a denunța atrocitățile regimului sovietic de ocupație din Basarabia, oferind un exemplu de rezistență prin cultură și civism", transmite Mitropolia Basarbiei printr-un comunicat oficial. Totodată, evz.ro prezintă în exclusivitate un document care arată cum a fost evitată incinerarea scriitorului anticomunist.

Crucea Basarabiei este cea mai înaltă distincție pentru mireni a Mitropoliei noastre din provincia istorică românească de care Paul Goma a fost legat prin dragostea sa toată viața.

Paul Goma, plecat dintre noi chiar de Bunavestire în urma infectării cu coronavirus într-un spital parizian, unde se afla internat pentru afecțiuni cronice, s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana din județul basarabean Orhei. Familia sa a fost nevoită să se refugieze în interiorul României odată cu ocuparea Basarabiei ca urmare a aplicării prevederilor ticălosului pact Ribbentrop-Molotov, amintește Mitropolia, împărtășind public compasiunea Înaltului Petru.

” Mitropolia Basarabiei a aflat cu durere vestea trecerii la Domnul, într-un spital din Paris, a marelui scriitor și om de cultură basarabean Paul Goma și înalță rugăciuni către atotmilostivul Dumnezeu pentru iertarea și odihna sufletului acestui membru marcant al exilului românesc”.

O altă veste importantă primită de la Paris este că Înaltpreasfințitului părinte Iosif, Arhiepiscopul Parisului și Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, cel care îi va transmite distincția fiului scriitorului anticomunist, Filip-Ieronim Goma, a întreprins și demersurile necesare pentru oferirea unui loc de veci familiei Goma în cimitirul parizian de la Thiais.

Înaltpreasfințitul Iosif a acceptat oficierea serviciilor religioase legate de înhumarea lui Paul Goma, fost enoriaş al Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, ceea ce ar însemna cu alte cuvinte, că trupul și sufletul lui Paul Goma s-ar putea odihni în veșnicie și ar putea scăpa de la incinerare printr-o slujbă de îngropare creștinească (document exclusiv EvZ).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: